Saznajte šta se zaista nalazi u bijelom kruhu, kako nas rafinisano brašno udaljava od zdravlja i zašto je vrijeme da se vratimo kruhu od cjelovitog zrna.
Hiljadama godina ljudi pripremaju kruh od žitarica, koji je postao nezaobilazan dio gotovo svakog obroka. Ni jedno jelo nije dostiglo toliku popularnost i neophodnost, ali…
Od hrane za elitu do opasnosti za sve
Postoji to ali koje mijenja naš pogled na kruh. Prvobitno je pravljen od cijelog zrna žitarica, najviše od pšenice. Mljevenjem cijelog zrna nastajalo je brašno koje je sadržavalo sve dijelove zrna: mekinje, klicu i endosperm. Kruh je bio tamniji, ali i bogatiji hranjivim materijama. Jedna kriška je davala sitost.
A onda smo stvorili bijelo brsšno. Razvili smo tehnologiju mljevenja koja odvaja mekinje i klicu od endosperma. Praktično smo odvojili sve što je korisno, a uzimali samo ugljikohidrate ili šećere. Dugo je takva proizvodnja bila skupa i bijeli kruh je bio hrana za elitu. U devetnaestom stoljeću tehnologija je napredovala i ovakvo brašno, a time i kruh, su postali dostupni širokim masama, što je dovelo do pojave bolesti. Glavni uzrok je konzumacija bijelog kruha, što će ostati skriveno dugo vremena.
Kruhu nedostaje ono što smo oduzeli brašnu
Napredovanjem laboratorijskih istraživanja otkriveno je da je bijelo brašno siromašno upravo za one sastojke koje smo mu oduzeli. Prehrambena industrija i medicinska istraživanja nas bombarduju o neophodnosti uzimanja dodatnih vitamina, minerala, vlakana, proteina. Upravo onih sastojaka koji su oduzeti od cijelog zrna.
Obično nam uz obrok treba jedna kriška kruha težine do 70 g, što je 130 kalorija. Međutim, rafinisani bijeli kruh je postao prazan, ne možemo se zasititi. Jedemo, jedemo i dalje smo gladni. Kruh je postao smjesa rafinisanog bijelog brašna, raznih hemikalija i dodataka, konzervansa i šećera. Njegovom konzumacijom javljaju se metaboličke promjene, posebno što se oslobađa inzulin. Zbog sve veće konzumacije rafinisanog brašna naše tijelo nije u stanju adekvatno reagovati, dolazi do nastanka inzulinske rezistencije i na kraju dijabetesa.
Posebna priča je što se rafinisano bijelo brašno nalazi u mnogim proizvodima, naročito grickalicama. Zamka bijelog kruha se nastoji izbjeći dodavanjem sastojaka koji su tradicionalni, ali i netradicionalni sastojaka. Tako sad na tržištu možemo pronaći kruh sa sjemenkama, orašastim plodovima, začinima, ali i dalje jedemo proizvod koji ima visok glikemijski indeks i siromšan kvalitetnim stojcima koji su neophodni za naš organizam,. Ovu pojavu ne povezujemo samo sa nastankom dijabetesa već i sa gojaznošću, bolestima srca, raznim metaboličkim oboljenjima.
Sve se to lako može promijeniti na bolje kada odlučimo da jedemo kruh od cjelovitog zrna.
Foto: Pixabay
Comments are closed