Naučite kako da napravite savršeni karamelizovani luk? Jednostavan recept i savjeti za bolji ukus burgera, pizze i drugih jela.
Pravljenje karamelizovanog luka nije komplikovano, ali ni bezvezan posao. Trebaće vam strpljenje, tava i niska temperatura pripreme. Rezultat je poseban okus zbog kojeg se vrijedi potruditi.
U čemu je tajna karamelizovanog luka?
Ovako pripremljen crveni luk nema ljutinu zbog koje ti oči suze, već je sladak, mekan i ide uz razna jela, od burgera do pizze. Tajna je u sporoj termičkoj obradi na nižoj temperaturi pri čemu se karamelizuju prirodni šećeri u luku. Razvija se pun, bogat i slatkast okus.
Sadržaj vode u glavici crvenog luka se kreće oko 90 %. Laganim zagrijavanjem voda izlazi, a šećeri se razgrađuju. Previsoka temperatura može spaliti šećere prije nego što se karamelišu.
Potrebni su strpljenje i niska temperatura
Za pripremu vam trebaju: jedna tava, dvije do tri veće glavice crvenog luka, jedna do dvije kašike ulja, po želji malo soli i balzamiko sirćeta.
Luk nasijecite na tanje polumjesece, dodajte u tavu koju ste prethodno pouljili. Povremeno miješajte, ako je potrebno dolijte sasvim malo vode. Budite strpljivi, a temperatura treba da je niska. Nakon pola sata, kad luk dobije zlatnosmeđu boju i postane mekan, možete dodati malo soli i nekoliko kapi balzamika sirćeta za mekoću i bogatiji okus.
Možete ga koristiti u raznim jelima, kao dodatak jelima od mesa, burgerima, tjestenini, jajima, pizzi, sendvičima, ali i toplim salatama.
Foto: Pexels
Comments are closed