Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Narodna medicina

Kako napraviti tinkture od sremuša?

12. Februara 2025.2 Minuta čitanja

Sremuš je biljka koja se u narodu često naziva divlji bijeli luk, a svoje mesto u narodnoj medicini i kuhinji duguje svojim izuzetnim ljekovitim svojstvima i specifičnom ukusu. Ukusan je dodatak salatama i varivima i cijenjen prirodni lijek. Ova biljka je poznata po tome što ima ukus bijelog luka, a koristi se u liječenju raznih zdravstvenih problema, od snižavanja visokog krvnog pritiska do olakšavanja tegoba arteroskleroze. U nastavku vam donosimo dva recepta za pripremu tinktura, uz napomenu da je preporučljivo konsultovati se sa svojim ljekarom prije nego što ih počnete koristiti. Nemojte zamijeniti ljekovitu biljku sa sličnim, ali otrovnim biljkama.

Ljekovito bogatstvo planina

Ova ljekovita biljka je izuzetno cijenjena u narodnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava. Tinkture mogu da pomognu kod problema sa visokim krvnim pritiskom, visokim nivoima masnoće u krvi, dijabetesu, anemiji, različitim upalama i infekcijama. Njegova ljekovita moć proističe iz eteričnih ulja koja se oslobađaju prilikom pripreme tinktura, čineći ih djelotvornim i prirodnim tretmanima za mnoge zdravstvene tegobe.

Tinktura od lukovica

Potrebno vam je 250 g lukovica sremuša i 1 l rakije komovice.

Lukovice očistite od nečistoća, a zatim ih izgnječite. Stavite izgnječene lukovice u bocu od tamnog stakla. Prelijte lukovice rakijom komovicom i dobro zatvorite bocu. Ostavite bocu na sobnoj temperaturi tokom dvije sedmice kako bi eterična ulja prešla u rakiju. Nakon tog perioda, sadržaj procijedite kroz gazu i prespite tinkturu u tamne bočice koje čuvajte u frižideru. Preporučuje se uzimanje jedne čajne kašičice tinkture dva puta dnevno (ujutro i uveče) uz pola čaše mlijeka ili jogurta.

Tinktura od listova

Prednost ove tinkture je što ne uništavate lukovice. Za pripremu ove tinkture trebaće nam 200 g svježih listova sremuša i1 l rakije komovice.

Listove isijecite na krupne komade (oko 4 do 5 dijelova). Stavite ih u staklenu teglu, prelijte rakijom i zatvorite teglu. Ostavite je na suhom i tamnom mjestu. Tokom četiri sedmice, povremeno promiješajte sadržaj. Nakon tog perioda procijedite tinkturu i prespite je u bočice od tamnog stakla. Koristi se tri puta dnevno, po 20 kapi, najbolje ujutro, popodne i uveče.

Sremuš je zaista prirodni eliksir, ali kao i kod svih prirodnih preparata, važno je da se koristi sa pažnjom i u dogovoru sa stručnjakom.

Foto: Pixabay

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci