Fermentacija nije samo način da produžimo trajanje namirnica, već i odličan način da poboljšamo njihov okus. Kiseli kupus je najpoznatija namirnica koju dobivamo na ovakav način, ali možemo ukiseliti i listove divljeg ili medvjeđeg luka, sremuša. Ovaj prirodni proces očuvanja omogućava vam da uživate u ovoj zdravoj biljci tokom cijele godine. Okus fermentisanih listova je specifičan, pikantan, ali blag. Konzumacijom ovako konzerviranog luka poboljšavamo zdravlje, jer pored korisnih svojstava koja ima, odlikuje se i produktima fermentacije.
Možemo ga koristiti za pripremu raznih jela. Idealan je u kombinaciji sa klasičnim salatama od paradajza i krastavca, još ako dodate sir dobićete gastro deliciju. Koristite ga u kuhanim jelima, sosovima, pekarskim proizvodima umjesto bijelog luka. Odličan je kao prilog pečenoj ribi i mesu.
Jednostavan način pripreme
Sam postupak je veoma jednostavan. Očistite listove sremuša, uklonite oštećene dijelove i pustite da se osuše od viška vode. Možete ih ostaviti u komadu ili isjeći na sitnije komadiće. Usitnjeni listovi imaće drugačiju teksturu. U staklenu teglu stavite cijele ili usitnjene listove. Po vašoj želji dodajte list lovora ili karanfilić kako bi dobili aromatičniji proizvod.
Pripremite presolac tako što ćete rastvoriti 20 g solu u 1 l vode. Rastvor lagano zagrijavate dok se so potpuno ne rastvori, a zatim ga ostavite da se ohladi do sobne temperature. Nakon toga prelijte listove bijelog luka u tegli. Oni moraju biti potpuno u vodi. Zbog toga ih pritisnite plastičnim pritiskivačima ili nečim drugim kako bi osigurali da ostanu potopljeni.
Ovako pripremljenu teglu zatvorite poklopcem i ostavite na toplo i tamno mjesto. Optimalna temperatura je oko 18 do 22 °C. Proces fermentacije traje tri do sedam dana u zavisnosti od uslova. Po potrebi dodajte još presolca u toku fermentacije. Fermentisani divlji beli luk je savršen za upotrebu tokom cijele godine, baš kao i kiseli kupus. Osim što je jednostavan za pripremu, može se koristiti u raznim jelima. Čuvajte ga u frižideru kad fermentacija dostigne željeni nivo. Ne samo da će duže trajati nego će mu se zadržati prijatan okus.
Foto: Pixabay
Comments are closed