Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Zimnica

Savršen okus fermentisanih listova divljeg luka

7. Aprila 2025.2 Minuta čitanja

Fermentacija nije samo način da produžimo trajanje namirnica, već i odličan način da poboljšamo njihov okus. Kiseli kupus je najpoznatija namirnica koju dobivamo na ovakav način, ali možemo ukiseliti i listove divljeg ili medvjeđeg luka, sremuša. Ovaj prirodni proces očuvanja omogućava vam da uživate u ovoj zdravoj biljci tokom cijele godine. Okus fermentisanih listova je specifičan, pikantan, ali blag. Konzumacijom ovako konzerviranog luka poboljšavamo zdravlje, jer pored korisnih svojstava koja ima, odlikuje se i produktima fermentacije.

Možemo ga koristiti za pripremu raznih jela. Idealan je u kombinaciji sa klasičnim salatama od paradajza i krastavca, još ako dodate sir dobićete gastro deliciju. Koristite ga u kuhanim jelima, sosovima, pekarskim proizvodima umjesto bijelog luka. Odličan je kao prilog pečenoj ribi i mesu.

Jednostavan način pripreme

Sam postupak je veoma jednostavan. Očistite listove sremuša, uklonite oštećene dijelove i pustite da se osuše od viška vode. Možete ih ostaviti u komadu ili isjeći na sitnije komadiće. Usitnjeni listovi imaće drugačiju teksturu. U staklenu teglu stavite cijele ili usitnjene listove. Po vašoj želji dodajte list lovora ili karanfilić kako bi dobili aromatičniji proizvod.

Pripremite presolac tako što ćete rastvoriti 20 g solu u 1 l vode. Rastvor lagano zagrijavate dok se so potpuno ne rastvori, a zatim ga ostavite da se ohladi do sobne temperature. Nakon toga prelijte listove bijelog luka u tegli. Oni moraju biti potpuno u vodi. Zbog toga ih pritisnite plastičnim pritiskivačima ili nečim drugim kako bi osigurali da ostanu potopljeni.

Ovako pripremljenu teglu zatvorite poklopcem i ostavite na toplo i tamno mjesto. Optimalna temperatura je oko 18 do 22 °C. Proces fermentacije traje tri do sedam dana u zavisnosti od uslova. Po potrebi dodajte još presolca u toku fermentacije. Fermentisani divlji beli luk je savršen za upotrebu tokom cijele godine, baš kao i kiseli kupus. Osim što je jednostavan za pripremu, može se koristiti u raznim jelima. Čuvajte ga u frižideru kad fermentacija dostigne željeni nivo. Ne samo da će duže trajati nego će mu se zadržati prijatan okus.

Foto: Pixabay

Comments are closed

Povezani članci