Arepe su u Venecueli osnova svakodnevne ishrane. Ovi ukusni, bezglutenski hljepčići od kukuruznog brašna karakteristični su za mnoge južnoameričke zemlje, od Kolumbije do Venecuele. S različitim načinima punjenja, od jaja i sira do najraznovrsnijih sastojaka poput povrća, piletine ili tunjevine, arepe su prilagodljive svim ukusima. Brzo se prave, jedu se tople, jeftine su, ukusne i zasitne i mnogo volimo da ih jedemo, jer ih možete koristiti poput toplih hljepčića ili puniti raznim filovima.
Savršene domaće arepe
Za njihovu pripremu potrebna vam je samo nekoliko osnovnih namirnica i malo strpljenja, jer se pripremaju veoma lako. Neću vam navesti tačne mjere, samo namirnice a to su: voda, so i kukuruzno brašno. Za pripremu možete koristiti palentu ili klasično kukuruzno brašno.
Uzmite oko šolju i po tople vode, dodajte so i promiješate da se rastvori. Sada dodajte kukuruzno brašno i zamijesite kompaktno tijesto koje ostavite oko 5 minuta da brašno upije vodu. Tijesto treba da bude elastično, da se lako oblikuje u kuglice i rastanjiti između dlanova u formu kruga. Po nekim receptima u samo tijesto dodaje se malo ulja, a po drugim ne. Izbor je na vama. Po potrebi u tijesto dodajte još malo vode ili brašna.
Same arepe su okruglog oblika i ne trebaju biti debele dovoljno je između 0,5 i 1 cm. Možete ih peći u tavi na malo ulja i srednjoj temperaturi. Ključno je da se ispeku, a da se ne dobije prepečena korica i sirova unutrašnjost – može se desiti ako je temperatura pečenja previsoka. Pecite ih sa svake strane da dobiju lijepu boju. Možete ih peći i u pećnici na podmazanom plehu, ali ih morate premazati uljem.
Kada su arepe pečene, stavite ih na rešetku da se prohlade i pripremite ih za punjenje. Koristite omiljene sastojke, bilo da su slane, poput tunjevine, piletine i povrća, ili slatke, poput džema i voća. Jedu se dok su tople, jer kad se potpuno ohlade postanu žilavije.
Prijatno!
Foto: Freepik
Comments are closed