Bijele kocke su savršen izbor za sve ljubitelje sočnih i mekanih kolača, a uz bogatstvo okusa i mirisa, ovi slatki zalogaji sigurno će osvojiti vaše srce. S jednostavnim sastojcima i laganom pripremom, ovaj kolač je idealan za sve prilike – od obiteljskih okupljanja do iznenadnih gostiju. Pripremite se za pravi kulinarski užitak!
Fil po vašoj želji – marmelada ili jabuke
Za pripremu tijesta potrebno je: 250 g brašna, jedna kesica kvasca, dva žumanca, oko 1 dl mlijeka, limunova korica, so, jedna kesica vanilin šećera, 40 g margarina, 30 g šećera.
Za snijeg: tri bjelanca i 150 g šećera.
Za marmeladu: 200 g marmelade od kajsija (ili fil od jabuka po želji).
Prvo pripremite tijesto: Pomiješajte brašno i kvasac, a u sredini napravite rupu. U rupu dodajte omekšali margarin, žumanca, šećer, vanilin šećer, limunovu koricu i prstohvat soli. Izmiješajte sve sastojke i postepeno dodajte mlako mlijeko, kako bi se dobilo glatko tijesto. Oklagijom razvucite tijesto na veličinu tepsije, debljine oko 1,5 cm. Tepsiju nauljite, stavite tijesto i ostavite ga da se diže. Pecite tijesto na 200°C.
Dok se tijesto peče, umutite bjelanca, postepeno dodajući šećer, dok ne dobijete čvrst snijeg. Kada je tijesto skoro pečeno premažite ga marmeladom, a zatim pripremljenim snijegom od bjelanaca. Vratite kolač u pećnicu oko 15 minuta dok snijeg na površini ne dobije zlatnožutu boju. Gotov kolač se reže na kocke.
Umjesto marmelade možete napraviti klasičan fil od jabuka i premazati skoro pečen kolač, a zatim preko fila nanijeti snijeg od bjelanaca. Ne zaboravite dopeći kolač da snijeg dobije zlatnožutu boju.
Prijatno!
Foto: Iz Sašine arhive
Comments are closed