Bundeva, ćurta, tikva, bijela masirača je nezaobilazno povrće u dijetetskoj prehrani zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava. Preporučuje se u ishrani za prevenciju akutnog i kroničnog nefritisa te pijelonefritisa, zahvaljujući diuretskom efektu koji pružaju kalijumske soli.
Svestrana povrtnica
Osim toga, bundeva je korisna za osobe s bolestima kardiovaskularnog sistema i hipertenzijom. Za dijabetičare, komponente bundeve pomažu u regeneraciji oštećenih stanica pankreasa, povećavajući tako nivoe beta stanica koje proizvode insulin u krvi.
Svježi sok od bundeve preporučuje se kod hroničnog zatvora, upale mokraćnih puteva, zatajenja bubrega, hemoroida i nervnih poremećaja. On efikasno uklanja soli i višak tečnosti iz organizma, pri tome ne iritirajući bubrežno tkivo.
Trudnice mogu koristiti bundevu kao prirodni lijek protiv mučnine uzrokovanu toksikozom. Skuhana u kašu je korisna za regulisanje metabolizma i detoksikaciju tijela, što je pogodno za one koji žele kontrolirati težinu.
Sok od bundeve ili izvarak s medom može pomoći kod nesanice, pružajući olakšanje tokom noći. Uvarak od pulpe bundeve je osvježavajući napitak koji gasi žeđ i može sniziti temperaturu kod bolesnika. Korisna je za osobe koje pate od bolesti gastrointestinalnog trakta i imaju problem sa visokom kiselošću.
Comments are closed