Klijavost sjemena određene biljne vrste ovisi o njenim biološkim karakteristikama i predstavlja sposobnost da se sjeme razvije u zdravu biljku pod određenim uvjetima.
Da li sakupljate i čuvate sjeme povrća?
Koliko dugo možete sačuvati sjeme i očuvati njegovu klijavost uvelike ovisi o načinu uzgoja, primijenjenoj agrotehnici, vremenu berbe i uvjetima skladištenja.
Evo vremenskih perioda u kojima se može sačuvati sjeme različitih povrtnih kultura za daljnju reprodukciju:
- Celer, crveni luk, paštrnak: 1 – 2 godine
- Poriluk, peršun, špinat, kopar: 2 – 3 godine
- Zelena salata, paprika, mrkva: 3 – 4 godine
- Cikla, karfiol, repa, keleraba, patlidžan: 3 – 5 godina
- Brokoli, kupus, rotkvice, paradajz, rokva: 4 – 5 godina
- Grašak: 4 – 6 godina
- Kukuruz, mahune, pasulj: 5 – 7 godina
- Dinja, lubenica, tikvice, krastavci, bundeve, masirače: 6 – 8 godina
Ovi podaci su ključni za uspješno planiranje uzgoja i očuvanja sjemena, omogućujući optimalnu proizvodnju u godinama koje dolaze.
Comments are closed