Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Zimnica

Čili paprike – Kako ih sušite?

30. srpanj 2024.3 Minuta čitanja

Sušene čili ili ljute paprike su odličan dodatak svakoj kuhinji koji donosi intenzivne ukuse i duboku toplinu u jela. Sada je vrijeme njihove berbe, ali kako ljute plodove sačuvati i koristiti tokom zime. Za uživanje u gastronomiji i druge namjene potrebno ih je obrati, očistiti i pripremiti za čuvanje.

Sušenje čili paprika je odličan način da sačuvate bogatu berbu ili ostatke začina za buduću upotrebu. Kada se pravilno izvodi, ovaj proces ne samo da produžava rok trajanja čilija, već i pojačava njihov intenzivan ukus. Bez obzira na to da li ćete ih koristiti u suhom stanju ili ih ponovno hidratizovati, sušeni čili pruža mnoštvo mogućnosti u kulinarstvu. Ključ uspješnog sušenja leži u razumijevanju nekoliko ključnih faktora, uključujući protok vazduha, vremenske uslove i nivoe vlažnosti. Evo kako da pravilno sušite čili papričice i maksimalno iskoristite njihove arome.

Odaberite najbolje plodove

Za optimalne rezultate, odaberite čili paprike koje su potpuno zrele i u punoj boji. Izbjegavajte plodove s oštećenjima, mrljama ili nepravilnošću. Kvalitetan čili je osnova za uspješno sušenje i postizanje bogatog ukusa. Postoji nekoliko načina sušenja: na Suncu, na koncu, u pećnici, u dehidratoru ili sušarama. U zavisnosti od klimatskog područja i vremenskih uslova odabraćemo jedan od  načina.

Sušenje na Suncu je idealno za suhe i tople klimatske uslove. Prepolovite plodove čili paprika, uklonite sjemenke, i stavite ih prerezanom stranom okrenutom prema dolje na lim za pečenje. Ostavite ih da se suše na direktnoj sunčevoj svjetlosti najmanje 8 h. Pokrijte ih gazom kako biste zaštitili papričice od insekata i nastavite sušenje dok se lako ne raspadnu pod prstima. Najbolje je pripremu obaviti rano ujutro kako bi tokom dana plodovi što više dehidrirali.

Ako sušite čili u pećnici, zagrijte je na 79°C ili 40°C za pećnice s ventilatorom. Stavite papričice prerezanom stranom prema dolje na lim za pečenje i sušite ih između 6 i 8 h, povremeno provjeravajući da ne izgore.

Sa sušenje u sjeni i prozračnim prostorijama plodovi se navijene na konac tako što se povezuju drškice ploda. Ostavite ih da se suše najmanje tri sedmice, osiguravajući da zrak slobodno cirkuliše oko plodova.

Kada su čili paprike potpuno suhe, čuvajte ih u hermetički zatvorenim posudama kako biste zaštitili od vlage i insekata. Sušeni čili se može koristiti u različitim oblicima, uključujući mljevenje u prah ili pravljenje paste. Takođe možete koristiti sjemenke čilija za dodatnu aromu.

Oprez!

Pri radu s čili papričicama, uvijek nosite rukavice i zaštitu za oči. Čili i njihove sjemenke sadrže ulja koja mogu iritirati kožu i oči, pa je važno zaštititi se tokom rukovanja.

Foto ilustracija: https://pixabay.com/photos/mallorca-chilli-pepper-spain-spices-3690581/

Comments are closed

Povezani članci