Kada temperature padnu i dani postanu kraći, vrijeme je za pripremu zimnice koja će vas podsjećati na ljetne užitke. Ljute paprike su odličan izbor za domaću zimnicu, jer dodaju pikantnost i karakter mnogim jelima. U nastavku ćemo vam otkriti jednostavan i učinkovit recept za pripremu ljutih paprika koje će vas grijati tijekom hladnih mjeseci.
Potrebni sastojci za tegle od 750 g:
Za ovaj recept bit će vam potrebno po tegli:
- ljute paprike,
- 1 supena kašika soli,
- 1 supena kašika šećera,
- 1 supena kašika 9% alkoholnog sirćeta/octa ili 1,5 supenih kašika jabukovog sirćeta i
- hladna voda.
Pripremite sve potrebne sastojke prije nego krenete s procesom pripreme. Po želji možete dodati četiri do pet zrna bibera.
- Operite ljute paprike i dobro ih posušite. Odsjecite peteljke kako bi paprike mogli lijepo da poredate u tegle.
- U pripremljene tegle stavljajte paprike, pazeći da ih dobro utisnete.
- Na svaku teglu dodajte po jednu supenu kašiku soli i šećera.
- Dodajte supenu kašiku 9% alkoholnog octa ili 1,5 supenih kašika octa od jabuka.
- Nalijte hladnom vodom.
- Zatvorite tegle čvrsto i sterilizujte ih na 90°C.
Sterilizacija je ključna za očuvanje svježine i sigurnosti zimnice, pa se postarajte da svi koraci budu precizno izvedeni.
Prijatno!
Komentari su zatvoreni