U svijetu slastica, čokoladna torta zauzima posebno mesto. Njena bogata, čokoladna struktura spaja se s voćnim tonovima, stvarajući neodoljivu harmoniju ukusa. U ovom receptu, čokolada se susreće s osvježavajućom narandžom, dajući torti jedinstven karakter. Idealna je za posebne prilike ili jednostavno kao poslastica za uživanje tokom sedmice. Pripremite se da oduševite svoje najbliže!
Sastojci
Kora: pet jaja, 125 g šećera, 125 g brašna, 50 g kakaa i jedan prašak za pecivo
Fil: pet jaja, 125 g šećera, 200 g čokolade, 250 g margarina, 100 g šećera u prahu, jedna zamrznuta narandža i sok od dvije narandže.
Glazura: 100 g čokolade i dvije kašike kisele pavlake.
Priprema
Kora: Odvojite bjelanca od žumanaca i čvrsto umutite bjelanca sa šećerom. Postepeno dodajte žumanca, neprekidno muteći. U posebnoj posudi, sjedinite brašno, kakao i prašak za pecivo, dodajte u umućena jaja. Lagano sve sjedinite. Smjesu uspite u okrugli kalup obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko pola sata. Kada se kora ispeče, ostavite je da se ohladi i presijecite na tri dela.
Fil: Pjenasto umutite jaja sa šećerom i kuhajte na pari uz miješanje. Kada smjesa počne da se zgušnjava dodajte čokoladu i mješajte dok se ne istopi. Ostavite da se ohladi. U drugoj posudi, pjenasto umutite margarin sa šećerom u prahu, zatim dodajte ohlađenu čokoladnu masu. Na kraju, dodajte rendanu zamrznutu narandžu i dobro sjedinite.
Svaku koru natopite sokom od narandže. Na donju koru nanesite polovinu fila, stavite drugu koru, a zatim preostali fil. Poklopite trećom korom.
Glazura: Otopite čokoladu sa kiselom pavlakom, pa njome prelijte cijelu tortu. Ukrasite po želji i ostavite da se stegne prije serviranja.
Uživajte u bogatstvu čokoladne torte sa osvježavajućim notama narandže koja će svima donijeti osmjeh!
Foto ilustracija: Freepik
Comments are closed