Kopar ili mirođija Anethum graveolens je aromatična biljka koja svojim specifičnim mirisom i širokom primjenom u gastronomiji i narodnoj medicini. Pripada porodici Umbelliferae. Njegov slatki miris, blagotvorna svojstva i lakoća uzgoja čine ga popularnim izborom za sve ljubitelje bilja.
Izuzetno cijenjen u narodnoj medicini
Porijeklo mu je iz područja Indije i Irana, a upotreba ove biljke datira još od starog Egipta, gdje se koristila kao prirodni lijek. Kroz istoriju, kopar je bio priznat zbog svog pozitivnog djelovanja na ljudski organizam. Karlo Veliki je u 9. vijeku naredio da se uzgaja zbog ljekovitosti i obilato koristi za pripremanje jela. Odlikuje ga bogat sadržaj eteričnih ulja, flavonoida, kalcijuma, vitamina A, B2 i C. U narodnoj medicini je cijenjen zbog blagotvornog djelovanja na probavni sistem i smanjenje stresa, dobar je diuretik, jer pomaže u izbacivanju viška tečnosti.
Danas se upotrebljava u mnogim kulturama širom svijeta, a u našim krajevima je nezaobilazan začin u jelima i popularna biljna vrsta u baštama. Njegovi žuti cvjetovi privlače oprašivače, posebno pčele.
Biljka naraste do 1,5 m visine. Račvasta stabljika je šuplja, a listovi mekani i razdjeljeni. Cijela biljka ima karakterističan miris. Cvjetovi su sitni, žuti sakupljeni u štitastu cvast. Sjeme je smeđe, klijavost zadržava dvije do tri godine i lako se samozasijava. Listovi se beru već dva mjeseca poslije sjetve.
Kako uzgajati kopar?
Ova jednogodišnja biljka se lako uzgaja, što ga čini idealnim za početnike u baštovanstvu. Najvažniji uslov za uspješan uzgoj kopra je izbor sunčane lokacije za uzgoj, zemljišta sa ph reakcijom 5,5 do 6,5, dobrom drenažom i bogatog organskom materijom. Ako ga planirate saditi u saksiji, obavezno obezbijedite dobru drenažu kako voda ne bi stagnirala i izazvala propadanje biljke. Prvi korak u sadnji je namakanje sjemenki dva dana proje sjetve, što će poboljšati njihovu klijavost. Zatim ih posadite na površinu zemlje, ostavljajući razmak od 30 cm između svake sjemenke. Kopar voli vlažnu zemlju, pa ga zalijevajte svaka dva dana, pazeći da zemlja ne bude previše natopljena jer ne podnosi zabarenost.
U optimalnim uslovima, kada je temperatura od 16 do 20 °C, klija za 14 do 21 dan, a nakon toga ga je potrebno redovno zalijevati. Cvjetanje biljke poslije 50 i 70 dana nakon sjetve, a plodovi sazrijevaju poslije tri i četiri mjeseca, zavisno od uslova. Vegetacija od sjetve traje 100 do 120 dana.
Odličan je biljni susjed za kupus, mrkvu, krastavce, luk, jer ih štiti od lisnih ušiju. Takođe, privlači korisne insekte koji se hrane larvama štetočina. Njegovi cvjetovi privlače imaga žičnjaka, opasne zemljišne štetočine.
Foto: Pixabay
Comments are closed