Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Zimnica

Da li ste uskladištili korjenasto povrće za zimu?

25. Oktobra 2024.2 Minuta čitanja

Skladištenje korjenastog povrća može biti izazov, a pravilna priprema i izbor odgovarajućeg mjesta za skladištenje ključni su za očuvanje svježine i kvalitete. Koji su to načini za skladištenje krompira, mrkve, repe i drugih korjenastih vrsta?

Gdje čuvati povrće?

Berba korjenastog povrća trebala bi se obaviti u suhom vremenu kako bi se smanjila količina vlage u njima, koja može uzrokovati truljenje. Oštećeni primjerci, s mrljama ili mekim dijelovima, trebaju biti uklonjeni, jer mogu uzrokovati truljenje ostalog povrća. Nakon berbe, povrće treba očistiti od zemlje, skratiti vrhove i ostaviti da se osuši nekoliko sati.

Idealna temperatura za skladištenje korjenastog povrća kreće se između 1 i 3°C, uz visoku razinu vlažnosti, za neke vrste od 90%. Uslovi u skladištu trebaju biti stabilni, bez naglih temperaturnih promjena.

Podrumi i ostave su najbolji izbori za skladištenje. Ako nemate podrum, možete koristiti drvene kutije s pijeskom, piljevinom ili iglicama četinara kao supstratom, ali pazite da temperatura ne padne ispod 1°C. Ove materijale treba koristiti za smanjenje isparavanja vlage i zaštitu od truljenja.

Na šta treba paziti?

Različiti materijali mogu se koristiti za skladištenje povrća: mrežaste ili papirnate vrećice, pijesak, piljevina, iglice četinara i vermikulit. Svi imaju svoje prednosti i mane.

Lukove možete čuvati u mrežastim ili papirnatim vrećicama. Pakuju se manje količine koje ćete brže pojesti. Najbolje je da papirnate vrećice ostavite otvorene kako bi obezbijedili provjetravanje. U pijesku se čuvaju mrkva, peršin i cikla. On se lako uklanja sa površine povrća, a štiti ga od pojave truljenja. Iglice četinara imaju antiseptička svojstva i besplatne su, dok je vermikulit skuplji.

Korjenasto povrće treba složiti u kutije s odabranim supstratom, izbjegavajući direktan kontakt između pojedinačnih krtola, lukovica ili korijenja. Najbolje da u jednoj kutiji skladištite samo jednu povrtnu vrstu. Pazite na kompatibilnost povrća. Na primjer, krompir se ne smije skladištiti s lukom, dok mrkva i cvekla mogu biti dobri susjedi. Također, odvojite voće od povrća kako biste izbjegli brže propadanje zbog emitiranog etilena. Kutije čuvajte na hladnom, suhom mjestu. Redovito provjeravajte stanje povrća i uklonite sve oštećene primjerke.

Foto: Pixabay

Comments are closed

Povezani članci