Skladištenje korjenastog povrća može biti izazov, a pravilna priprema i izbor odgovarajućeg mjesta za skladištenje ključni su za očuvanje svježine i kvalitete. Koji su to načini za skladištenje krompira, mrkve, repe i drugih korjenastih vrsta?
Gdje čuvati povrće?
Berba korjenastog povrća trebala bi se obaviti u suhom vremenu kako bi se smanjila količina vlage u njima, koja može uzrokovati truljenje. Oštećeni primjerci, s mrljama ili mekim dijelovima, trebaju biti uklonjeni, jer mogu uzrokovati truljenje ostalog povrća. Nakon berbe, povrće treba očistiti od zemlje, skratiti vrhove i ostaviti da se osuši nekoliko sati.
Idealna temperatura za skladištenje korjenastog povrća kreće se između 1 i 3°C, uz visoku razinu vlažnosti, za neke vrste od 90%. Uslovi u skladištu trebaju biti stabilni, bez naglih temperaturnih promjena.
Podrumi i ostave su najbolji izbori za skladištenje. Ako nemate podrum, možete koristiti drvene kutije s pijeskom, piljevinom ili iglicama četinara kao supstratom, ali pazite da temperatura ne padne ispod 1°C. Ove materijale treba koristiti za smanjenje isparavanja vlage i zaštitu od truljenja.
Na šta treba paziti?
Različiti materijali mogu se koristiti za skladištenje povrća: mrežaste ili papirnate vrećice, pijesak, piljevina, iglice četinara i vermikulit. Svi imaju svoje prednosti i mane.
Lukove možete čuvati u mrežastim ili papirnatim vrećicama. Pakuju se manje količine koje ćete brže pojesti. Najbolje je da papirnate vrećice ostavite otvorene kako bi obezbijedili provjetravanje. U pijesku se čuvaju mrkva, peršin i cikla. On se lako uklanja sa površine povrća, a štiti ga od pojave truljenja. Iglice četinara imaju antiseptička svojstva i besplatne su, dok je vermikulit skuplji.
Korjenasto povrće treba složiti u kutije s odabranim supstratom, izbjegavajući direktan kontakt između pojedinačnih krtola, lukovica ili korijenja. Najbolje da u jednoj kutiji skladištite samo jednu povrtnu vrstu. Pazite na kompatibilnost povrća. Na primjer, krompir se ne smije skladištiti s lukom, dok mrkva i cvekla mogu biti dobri susjedi. Također, odvojite voće od povrća kako biste izbjegli brže propadanje zbog emitiranog etilena. Kutije čuvajte na hladnom, suhom mjestu. Redovito provjeravajte stanje povrća i uklonite sve oštećene primjerke.
Foto: Pixabay
Comments are closed