Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Ljekovito i ukrasno bilje

Domaća tinktura od maline

3. Augusta 2025.2 Minuta čitanja

Zaboravite na skupe proizvode s polica trgovina, jer se prava čarolija krije u vašoj kuhinji. Tinktura od maline na bazi rakije nije samo aromatičan užitak za nepce, već i koristan dodatak kućnoj apoteci. S blagim ljekovitim svojstvima i bogatim okusom, ovaj domaći napitak lako se priprema i uživa u malim dozama, posebno tokom hladnijih dana.

Zašto napraviti domaću tinkturu?

Kada se priprema u dobroj rakiji ili konjaku domaća tinktura nudi više od ugodnog okusa. Umjerena konzumacija (oko 40 do 50 ml dnevno) može pomoći kod blagih simptoma prehlade, ublažiti kašalj i potaknuti jačanje imuniteta. Osim toga, tinktura potiče cirkulaciju i može poslužiti kao prirodan način borbe protiv sezonske iscrpljenosti.

Međutim, važno je obratiti pažnju na moguće kontraindikacije. Osobe koje imaju probleme s jetrom, bubrezima ili probavnim traktom, kao i one alergične na crveno voće, trebale bi se posavjetovati s ljekarom prije konzumacije.

Samo maline i rakija

Za pripremu ove tinkture trebaće vam samo maline i rakija i to: 700 g malina i 1 l kvalitetne rakije.

Maline pažljivo operite i ostavite da se dobro ocijede. Važno je da bobice budu suhe kako ne bi razblažile alkohol. Stavite ih u čistu staklenu teglu i prelijte rakijom tako da bobice budu potpuno prekrivene. Teglu zatvorite i držite na tamnom, toplom mjestu. Ostavite da odstoji najmanje 6 do 8 sedmica, odnosno oko dva mjeseca. Nakon toga, procijedite sadržaj kroz gusto cjedilo ili gazu. Po želji, možete ponoviti filtriranje da biste dobili bistriji napitak. Sipajte gotovu tinkturu u staklene boce, dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Foto: Pixabay

Comments are closed

Povezani članci