Domaće, kako drugačije?
Serijal o hrani koja ima lice, priču i porijeklo
U svijetu brzine, dostava i okusa koji najmanje podsjeća na stvarne namirnice domaća hrana postaje vid otpora. Otpor zaboravu, industrijskoj ambalaži i instant rješenjima. Ovaj serijal nije samo o receptima koji će biti domaći, ali neobični i zanimljivi. Ovo je podsjetnik.
Podsjetnik na kuće koje mirišu na domaći hljeb, na tanjire pune ukusnih jela, na supu što se ne pravi od kocke, na hranu koja je sačuvala sve bogatstvo okusa i sunca pod kojim su namirnice rasle. Na ono što nije savršeno na oko, ali jeste u svakom zalogaju.
Domaće, kako drugačije? donosi recepte koji ne traže egzotične sastojke, već vraćaju pažnju jednostavnom: sezonskom voću, kiseljenju, kuhanju na tihoj vatri, spremanju zimnice, fermentaciji, pečenju bez žurbe.
Bez ukrašavanja i bez skrivenih poruka: ovdje slavimo okuse koje svi znamo. Bilo da ih zovete pita, burek, čorba, varivo, sirće ili pekmez, znate na šta mislimo.
Jer domaće nije trend. Domaće je način. Domaće je stil života.
Jedinstveno sirće od bobičastog voća
U eri kad sve stiže u plastičnoj ambalaži s rokom trajanja do kraja godine, vrijeme je da podsjetimo nepce na ono što ne izlazi iz mode: domaće.
Zaboravite na kupovno sirće sa generičkim mirisom, vrijeme je da kuhinju obogatite jedinstvenim okusom, jer ovo nije sirće koje stavite u salatu i zaboravite. Ovo je dodatak koji se pamti.
Za pripremu će vam trebati: dvije šolje raznog bobičastog voća (maline, borovnice, ribizle i drugo), 0,5 l sirćeta od jabuke, 1,5 šolja šećera.
Spojite borovnice, maline, ribizle, jagode ili bilo koje bobičasto voće koje vam padne pod ruku. Očistite, operite bobice i pustite da se ocijedi suvišna voda. Izgnječite ih s pomoću kašike kao da pravite džem, ali umjesto šećera i pektina, dodajte jabučno ili vinsko sirće. Dobivenu masu stavite u sterilisanu teglu, prelijte jabukovim sirćetom, zatvorite teglu i protresite kao da pravite koktel. Uklonite poklopac, prekrijte krpom i ostavite sledeće dvije sedmice. Sadržaj je potrebno protresti svaki dan.
Nakon fermentacije, procijedite kroz gazu, dodajte šećer, prokuhajte deset minuta i sačekajte da se ohladi. Prelijte u čistu teglu s poklopcem koji nije od metala kako bi spriječili oksidaciju.
Savršen dodatak voćnim salatama, pečenom mesu, marinadama ili čak kao tajni sastojak u domaćem sosu za roštilj. Ovo sirće smo pravili prošle godine i bilo je odlično. Sad ne vjerujem da ćemo ga praviti, jer nema voća u našem kraju.
Foto ilustracija: Freepik
Comments are closed