Evropska unija je donijela važnu odluku koja otvara vrata tržišta za nove oblike hrane. Eunews je objavio da je odobreno stavljanje u promet brašna od cijelih larvi moljca Tenebrio molitor tretiranog UV zračenjem. Ovaj korak označava napredak u usvajanju jestivih insekata kao alternativnog izvora proteina u evropskoj ishrani. Iako je odluka naišla na pomiješane reakcije, stručnjaci smatraju da predstavlja odgovor na potrebu za održivijom i ekološki prihvatljivijom proizvodnjom hrane.
Dozvola za samo jednu kompaniju
Evropska komisija je 20. januara donijela odluku kojom se na listu nove hrane dodaje brašno od larvi Tenebrio molitor, tretiran UV zračenjem. Ovo brašno se može koristiti u raznim prehrambenim proizvodima, uključujući hljeb, peciva, kolače, sireve, pa čak i voćne kompote. Odobrenje će stupiti na snagu za dvadeset dana, ali samo francuskoj kompaniji Nutri'Earth biće dozvoljeno da tržištu ponudi ovaj proizvod u narednih pet godina.
Za i protiv jestivih insekata
Na sceni su dva oprečna mišljenja. Jedno koje ističe potrebu za alternativnim izvorima proteina s obzirom na globalne izazove u poljoprivredi, smanjenje prirodnih resursa i rastuću potražnju za hranom. Insekti, poput larvi Tenebrio molitor, nude niz prednosti: zahtjevaju manje vode, zemlje i resursa u odnosu na tradicionalnu stočnu proizvodnju, dok su bogati esencijalnim nutrijentima kao što su proteini, gvožđe i vitamini, uključujući vitamin B12.
S duge strane su kritičari koji su zabrinuti zbog etičkih i kulinarskih aspekata. Kritičari tvrde da jestivi insekti nisu u skladu sa evropskom kulinarskom tradicijom i postavljaju pitanja o etici u vezi sa eksploatacijom životinja. Ipak, prema podacima FAO-a, više od 2 milijarde ljudi širom svijeta već redovno konzumira jestive insekte, što govori o njihovoj širokoj prihvaćenosti u drugim kulturama. Takođe, sve su glasniji i kritičari koji ističu opasnosti ovakve izmjene ljudske prehrane i upozoravaju na posledice.
Foto: Freepik
Comments are closed