Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Evropa

Evropska industrija uzgoja lososa izmakla kontroli

30. prosinac 2024.3 Minuta čitanja

Svake godine milioni lososa uginu u uzgajalištima u Evropi, postajući žrtve bolesti, parazita i neodrživih uslova u kojima su prisiljeni živjeti. Iako se industrija ponosi sertifikatima o održivosti, stvarnost je daleko od onoga što se prikazuje potrošačima. Novi izvještaj organizacije Foodwatch ukazuje na alarmantnu situaciju u norveškim akvakulturama, koji čine ključni izvor uvoza ribe u Evropu, a sam losos postaje simbol ekološke i etičke krize.

Održivi sertifikati ili skrivene patnje: Šta se krije iza intenzivnog uzgoja lososa?

Intenzivni uzgoj lososa u Evropi, posebno u Norveškoj, predstavlja pravu ekološku i etičku dilemu. Svake godine milioni lososa postaju žrtve zaraznih bolesti, parazita i pretrpanih kaveza. U samoj Norveškoj, koja je glavni globalni proizvođač, šokantni podaci pokazuju da čak svaki šesti losos ugine tokom uzgoja. Rane, infekcije i infestacije lososovim ušima ozbiljno ugrožavaju zdravlje riba, a pretrpanost u kavezima omogućava brzo i nekontrolisano širenje bolesti.

Iako mnogi lososi koji se prodaju u supermarketima nose oznake održivosti, istraživanje Foodwatch-a pokazuje da su takvi sertifikati zapravo obmanjujući. Oni obećavaju odgovorne uzgojne prakse, ali u stvarnosti mnoga uzgajališta imaju minimalnu kontrolu kvaliteta. Visoka smrtnost lososa zbog bolesti, parazita i pretrpanosti govori o nesanitarnoj i nehumanoj praksi koja je daleko od održive.

Iscrpljeni resursi i kontaminacija mora

Uslovi života u ovim uzgajalištima, u kombinaciji sa prekomjernim brojem riba u kavezima, dovode do toga da se lososi izloženi invaziji parazita poput lososovih ušiju, koji uzrokuju rane i oslabljeni imuni sistem. Uzgajalištima lososa je sve teže ispoštovati zdravstvene zahtjeve jer iscrpljeni resursi mora i kontaminacija postaju svakodnevica. Također, sve veći broj ribljih uzgajališta u Norveškoj ozbiljno ugrožava divlji ekosistem, jer bolesne ribe lako pobjegnu iz kaveza i prenose bolesti na divlje vrste, dok hrana za ove ribe potiče iz prekomjernog izlova.

Održivost i sertifikati koji je promovišu samo su fasada koja skriva pravu istinu o ovoj industriji. Veći dio lososa koji dolazi iz ovih uzgajališta završava u supermarketima, dok mnogi potrošači nisu svjesni stvarnih patnji koje se kriju iza ovog „ekološkog“ proizvoda. Industrija mora preispitati svoju praksu, jer ekološka i etička odgovornost zahtijevaju značajnu promjenu kako bi se sačuvali zdravlje riba i okoliš.

 

Foto: Pixabay

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci