Svake godine milioni lososa uginu u uzgajalištima u Evropi, postajući žrtve bolesti, parazita i neodrživih uslova u kojima su prisiljeni živjeti. Iako se industrija ponosi sertifikatima o održivosti, stvarnost je daleko od onoga što se prikazuje potrošačima. Novi izvještaj organizacije Foodwatch ukazuje na alarmantnu situaciju u norveškim akvakulturama, koji čine ključni izvor uvoza ribe u Evropu, a sam losos postaje simbol ekološke i etičke krize.
Održivi sertifikati ili skrivene patnje: Šta se krije iza intenzivnog uzgoja lososa?
Intenzivni uzgoj lososa u Evropi, posebno u Norveškoj, predstavlja pravu ekološku i etičku dilemu. Svake godine milioni lososa postaju žrtve zaraznih bolesti, parazita i pretrpanih kaveza. U samoj Norveškoj, koja je glavni globalni proizvođač, šokantni podaci pokazuju da čak svaki šesti losos ugine tokom uzgoja. Rane, infekcije i infestacije lososovim ušima ozbiljno ugrožavaju zdravlje riba, a pretrpanost u kavezima omogućava brzo i nekontrolisano širenje bolesti.
Iako mnogi lososi koji se prodaju u supermarketima nose oznake održivosti, istraživanje Foodwatch-a pokazuje da su takvi sertifikati zapravo obmanjujući. Oni obećavaju odgovorne uzgojne prakse, ali u stvarnosti mnoga uzgajališta imaju minimalnu kontrolu kvaliteta. Visoka smrtnost lososa zbog bolesti, parazita i pretrpanosti govori o nesanitarnoj i nehumanoj praksi koja je daleko od održive.
Iscrpljeni resursi i kontaminacija mora
Uslovi života u ovim uzgajalištima, u kombinaciji sa prekomjernim brojem riba u kavezima, dovode do toga da se lososi izloženi invaziji parazita poput lososovih ušiju, koji uzrokuju rane i oslabljeni imuni sistem. Uzgajalištima lososa je sve teže ispoštovati zdravstvene zahtjeve jer iscrpljeni resursi mora i kontaminacija postaju svakodnevica. Također, sve veći broj ribljih uzgajališta u Norveškoj ozbiljno ugrožava divlji ekosistem, jer bolesne ribe lako pobjegnu iz kaveza i prenose bolesti na divlje vrste, dok hrana za ove ribe potiče iz prekomjernog izlova.
Održivost i sertifikati koji je promovišu samo su fasada koja skriva pravu istinu o ovoj industriji. Veći dio lososa koji dolazi iz ovih uzgajališta završava u supermarketima, dok mnogi potrošači nisu svjesni stvarnih patnji koje se kriju iza ovog „ekološkog“ proizvoda. Industrija mora preispitati svoju praksu, jer ekološka i etička odgovornost zahtijevaju značajnu promjenu kako bi se sačuvali zdravlje riba i okoliš.
FoodWatch Germany expose the welfare nightmare of salmon farming @foodwatch_de @ASC_aqua @SjomatNorge https://t.co/3bM0lmsaez pic.twitter.com/IFycDXrlLZ
— Don Staniford (@TheGAAIA) December 5, 2024
Foto: Pixabay
Comments are closed