Kokedama, što u doslovnom prevodu znači zemljana kugla, je japanska tehnika uzgoja biljaka koja spaja prirodu, estetiku i kreativnost. Ova tehnika omogućava uzgoj biljaka u kuglama od zemlje obavijenim mahovinom, što im daje zanimljiv izgled. Odličan su način da u svoj prostor unesete prirodu, bilo kao viseći ukras ili kao dekorativnu biljku koja odlično izgleda na stolu ili polici.
Šta vam treba za izradu?
Za izradu kokedame trebaće vam materijal iz prirode i alat: supstrat za sobne biljke, tresetna i sfagnum mahovina, voštana špaga ili laks, makaze, rukavice i ne zaboravite biljku.
Jedan od ključnih faktora pri izradi kokedame je odabir biljke, birajte one koje imaju mali korijenov sistem i ne rastu prebrzo. Važno je da unaprijed znate da li će kokedama biti izložena suncu ili ćete je postaviti u sjenu. U skladu s tim za sunčane pozicije odaberite kalanhoe, sedume, krotone, origano. Za sjenu su bolji izbor: fotos, begonija, bršljan, paprat, ciklama, peperomija, afrička ljubičica.
Jednostavan način izrade
Za manji promjer pripremite oko dvije šolje kvalitetnog supstrata u posudi. Zemlju je potrebno postepeno navlažiti dodajući vodu dok ne postane dovoljno čvrsto da se oblikuje u kuglu. Ne smije biti previše vlažno, već samo toliko da se može oblikovati kugla. Čvrsto pritisnite zemlju tako da formirate kuglu koja se neće raspasti. Ako nekoliko puta bacite kuglu u vis, trebala bi ostati netaknuta i zbijena. To je signal da je zemlja spremna za daljnju obradu.
Sljedeći korak je priprema biljke. Izvadite je iz saksije i lagano otresite što više zemlje sa korijena. Ovaj korak pomaže da biljka lakše sjedne u pripremljenu kuglu. Ako je korijenje previše zbijeno, nježno ih razdvojite kako bi im bilo lakše da se razvijaju unutar kugle. Napravite manju rupu u kugli i smjestite korijenje u nju. Otvor zatvorite zemljom i nježno pritisnite. Sama zemljana kugla će biti saksija za posađenu biljku
Zamotajte kokedamu i brinite se o njoj
Na kraju kuglu obložite navlaženom mahunom kako bi bila savitljivija i bolje se povezala sa zemljom. Korijen mahovine okrenite prema zemljanoj kugli. Mahovinu rasporedite poput plate sa korjenjem prema gore i postavite kuglu. Sada omotajte mahovinu okolo i učvrstite je špagom kako bi sve ostalo na svom mjestu. Prilikom vezanja ostavite dugačku nit ili petlju za koju ćete objesiti kokedamu. Možete je objesiti na ukrasnu kuku ili je jednostavno staviti u plitku posudu za izlaganje. Ne treba ih držati na direktnom sunčevom svjetlu, a najbolje uspijevaju u kupatilu sa prozorima gdje ima dovoljno vlage i svjetlosti.
Kokedamu zalijevamo tako da je potopimo u posudu s vodom na 5 do 10 minuta ili dok ne postane teška. To obično treba ponoviti svakih nekoliko dana, ovisno o uslovima u vašem domu. Prihranjujte je tekućim đubrivom za sobne biljke. Ne postavljate ne na propuh. Žućenje i opadanje listova je znak pretjeranog ili slabog zalijevanja ili je vrijeme za pravljenje veće kokedame. S pravilnom brigom može biti ukras dugi niz godina, pružajući vam ljepotu.
Foto: Pixabay
Comments are closed