Otkrijte kako iz običnog sjemena jabuke možete stvoriti jedinstveno voćno stablo. Naučite sve o pripremi, stratifikaciji i sadnji.
Da li ste se ikada zapitali šta bi se dogodilo ako posadite sjeme jabuke iz omiljenog ploda? Možda nećete dobiti identičnu jabuku, ali postoji šansa da uzgojite sasvim novu sortu, svoju vlastitu. Iako je put od sjemena do stabla dug, on nudi jedinstveno iskustvo za sve koji cijene prirodu, inovaciju i strpljenje. Ako ste spremni da eksperimentišete, ovo je vodič koji će vas povesti na zanimljivo hortikulturno putovanje.
Sjeme jabuke skriva tajnu
Za razliku od povrća ili cvijeća, sjeme jabuke nosi mnogo nepoznanica. Iz jedne sjemenke može izrasti stablo sa slasnim, ali i sasvim prosječnim ili lošim plodovima. To i jeste čar ovog procesa, uzgajate biljku koja nikada ranije nije postojala. Ipak, postoji i praktična svrha, jer se iz sjemena mogu dobiti izdržljive podloge (sijanci) za kalemljenje poznatih sorti, što je praksa koju voćari često primjenjuju.
Nakon sakupljanja, sjeme je neophodno temeljno oprati pod mlazom hladne vode. Na njegovoj površini prirodno se nalaze supstance koje inhibiraju klijanje (tzv. inhibitori rasta), pa ih je potrebno ukloniti. Pranjem se istovremeno uklanjaju i ostaci pulpe koji mogu izazvati razvoj plijesni tokom skladištenja i stratifikacije.
Testirajte i pripremite sjeme
Sljedeći korak je testiranje sjemena u vodi. Sjemenke se potapaju u čistu vodu, a sve one koje isplivaju na površinu treba odbaciti jer se radi o šturim ili praznim sjemenkama koje nemaju razvijen embrion i neće nići. Sjemenke koje potonu su potencijalno klijave i spremne za dalju pripremu.
Odabrane sjemenke ostavljaju se da stoje u vodi 72 h, a voda se mijenja jednom dnevno. Ovaj proces aktivira sjeme, omogućava mu da apsorbuje vlagu i započne biohemijske procese potrebne za kasnije klijanje. Voda treba biti sobne temperature, po mogućnosti prokuhana i ohlađena ili dekantirana, kako bi se izbjegla prisutnost hlora i drugih štetnih materija.
Stratifikacija je ključni korak za buđenje uspavanog sjemena
Nakon potapanja slijedi ključni korak stratifikacija, bez koje sjeme jabuke neće proklijati. Stratifikacija imitira uslove zime, jer sjeme mora biti izloženo niskim temperaturama određeni vremenski period da bi prešlo iz stanja mirovanja u fazu aktivnog rasta.
Postoje dva osnovna načina stratifikacije u pijesku ili piljevini. Vlažno sjeme se pomiješa sa prethodno navlaženim, čistim riječnim pijeskom (ili piljevinom), u omjeru otprilike 1:3. Ako se koristi posuda (npr. plastična kutijica od kolača), važno je da ima izbušene rupice na poklopcu kako bi se obezbijedila ventilacija i spriječilo stvaranje buđi. Smjesa ne smije biti ni suha ni previše mokra, pijesak treba biti umjereno vlažan. Preporučuje se da se kutijica postavi na donju policu frižidera, gdje je temperatura stabilna oko 4 °C. Tokom naredna dva mjeseca, sadržaj treba povremeno kontrolisati, provjeriti vlažnost, ukloniti eventualne sjemenke koje trule, i po potrebi dosuti malo vode. Za dodatnu zaštitu od plijesni, u pijesak se može dodati malo aktivnog uglja u prahu, koji ima prirodna antibakterijska svojstva.
Alternativno, sjeme se može staviti između više slojeva vlažnog papirnog ubrusa ili papirnatih maramica, koji se potom smještaju u plastičnu vrećicu sa par rupica ili u kutijicu. Vlažnost papira mora biti stalno održavana, a preporučena temperatura oko 4 °C. Ova metoda je pogodna za manje količine sjemena i omogućava lakše praćenje procesa klijanja, jer sjemenke ostaju vidljive.
Kada sjeme proklija, pažljivo ga presadite u zasebne posude ili male saksije, vodeći računa da ne oštetite nježne klice i korijenčiće.
Foto: Freepik
Comments are closed