Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slatka jela

Kocke sa pudingom, bananama i čokoladnom glazurom

9. Februara 2025.2 Minuta čitanja

Probali smo kolač koji je prava poslastica za sve ljubitelje kremastih i voćnih deserata! Sa bogatom podlogom, sočnim pudingom, bananama i čokoladnom glazurom, oduševiće svakog ko ga proba. Priprema je jednostavna, a rezultat neodoljiv – pravo savršenstvo u svakom zalogaju! Ako želite da zabavite svoje nepce i oduševite goste, ovaj recept je prava stvar za vas. Možete da ga pripremite kao kolač koji siječete na kocke ili kao tortu.

Ukusno i kremasto

Za pripremu biskvita trebamo: pet komada jaja, 160 g šećera, pola kesice praška za pecivo, 100 ml mlijeka ili koristite biljne zamjene, 100 ml ulja i 250 g brašna.

Za pripremu pudinga: tri kašike šećera, 400 ml mlijeka, jedan puding od vanilije.

Za kremu: 200 ml šlaga (slatke pavlake) i tri banane.

Za glazuru: 60 g putera i 120 g čokolade za kuhanje.

Počnite sa pripremom biskvita. Umutite čvrst snijeg od bjelanaca. U posebnoj posudi, umutite šećer i žumanca dok smjesa ne postane pjenasta. Zatim, dodajte mlijeko i polako umiješajte ulje. Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo i postepeno ga umiješajte u smjesu. Na kraju, pažljivo umiješajte umućeni snijeg od bjelanaca. Tijesto rasporedite u manji pleh (veličine 34 x 20 cm) sa podignutim rubovima i obložen papirom za pečenje. Pecite na 180°C oko 15 do 20 minuta.

Sledeći korak je priprema kreme. U jednoj posudi, izmiješajte prašak za puding sa šećerom i šest kašika mlijeka dok ne postane kremasto. Ostalo mlijeko zagrijavajte i kad prokuha skuhajte puding. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi, a kako bi se spriječila pojava kožice na pudingu, pokrijte ga prozirnom folijom. U ohlađeni puding, umiješajte šlag koji ste prethodno umutili u čvrst snijeg.

Kada se biskvit ohladi po njemu poredajte isječene banane. Kako bi kolač bio ukusniji možete biskvit premazati marmeladom od kajsija prije redanja banana. Sve prelijte kremom od pudinga Na vodenoj pari otopite puter i čokoladu za kuhanje dok ne dobijete glatku smjesu. Prelijte glazuru preko torte i ostavite da se stegne. Na kraju možete isjeći kocke kolača. Savršen spoj banane, pudinga i čokolade u svakom zalogaju!

Prijatno!

Foto ilustracija: Freepik

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci