Ovogodišnje žalbe se najviše odnose na trulenje crvenog luka koji pripada grupi izdržljivog povrća koje se često skladišti tokom zimskih mjeseci, zahvaljujući njegovoj sposobnosti da se čuva u odgovarajućim uvjetima. Međutim, nepravilno sprovedeni agrotehnički tretmani, poput nedostatka zaštite od bolesti, suša, pretjerana vlaga, prihrana azotnim đubrivima, neadekvatni uslovi čuvanja mogu ozbiljno ugroziti kvalitet i dužinu skladištenja ovog povrća.
Bolesti luka tokom skladištenja mogu ozbiljno ugroziti kvalitet ovog povrća, čak ga i potpuno uništiti. Prevencija je ključna, a osiguravanje optimalnih uslova skladištenja, kao i pravovremeni tretmani zaštitnim sredstvima, mogu značajno smanjiti rizik od bolesti.
Trulež vrata luka
Ovo je najčešća bolest koja ugrožava crveni luk u skladištu, uzrokovana gljivama iz roda Botrytis (najčešće Botrytis aclada, Botrytis squamosa, i Botrytis byssoidea). Manifestuje se truljenjem vrata luka, a inficirani dijelovi prekriva siva micelijska prevlaka. Primarni izvori zaraze su zaraženo sjeme, biljni ostaci, zemljište.
Razvoju bolesti pogoduje visoka vlažnost i kasna berba luka. Povećan rizik od zaraze postoji kada se luk skladišti u prevlažnim podrumima ili drugim prostorima. Da biste smanjili rizik, važno je održavati optimalnu temperaturu i vlažnost u skladištu, kao i minimizirati izvore infekcije. Tokom uzgoja je neophodno poštovati neka pravila, a to je prije svega sadnja zdravih lučica ili sjetva zdravog sjemena i poštovati plodored.
Fuzariozna trulež luka
Još jedno oboljenje. Ovaj put krivac je gljivica Fusarium oxysporum, jedan je od najozbiljnijih problema za proizvodnju luka. Najviše se javlja kod uzgajanja u monokulturi. Gljiva inficira lukovice već tokom vegetacije, uzrokujući odumiranje biljaka i truljenje luka pred berbu. Simptomi truleži najprije se javljaju na strani pete lukovice.
Fusarium se prenosi kroz zaraženu vodu, zemljište i putem zaraženih lučica, arpadžika. Gljivica može preživjeti u zemljištu i zaraženim biljnim ostacima, šireći se u širokom temperaturnom rasponu od 13°C do 30°C. Kada su u pitanju preventivne mjere na prvom mjestu je izbjegavanje uzgajanja u monokulturi, kao i uzgoj na vlažnim područjima, posebno na depresijama gdje se slijeva voda. Tretiranje sjemena fungicidima može značajno smanjiti rizik od zaraze, a preporučuje se i upotreba mahunarki u rotaciji.
Bijela trulež luka
Oboljenje uzrokuje gljivica Sclerotium, a simptomi se javljaju na osnovi glavice. Lako se prepoznaje po bijeloj miceliji koja prekriva površinu. I ona dolazi iz zemljišta i zaraženog sadnog materijala. Za prevenciju je ključno poštovati pravilo plodoreda usjeva i održavati optimalne uslove skladištenja.
Ne treba zaboraviti ni bakterioze
Bakterioze luka uzrokovane bakterijama poput Pseudomonas gladioli i Erwinia carotovora također mogu ozbiljno ugroziti kvalitet skladištenog luka. Ove bakterije uzrokuju meku trulež, koja se obično javlja na mjestu vrata lukovice. Tkiva inficirana bakterijama postaju vodenasta i imaju neugodan miris.
Često su posljedica mehaničkih oštećenja luka tokom berbe ili luk nije dobro osušen poslije berbe. U ovom slučaju rana od rezanja nadzemnog dijela ne zaraste i postaje ulazna vrata za prodor bakterija. Bakterioze su karakteristične za ljeta koja imaju kombinaciju visokih temperatura i padavina, odnosno prevelike vlažnosti.
ili slabih vrata lukovice. Bakterije se šire kroz zemljište, zaraženo sjeme ili mehaničke povrede. Ove bolesti se češće pojavljuju u uvjetima visokih temperatura i velikih količina padavina, kada tlo postane previše vlažno.
Previše azotnih đubriva
U želji da imaju najveće glavice luka, najveća pera, najbolji luk baštovani i baštovanke često pretjeruju sa đubrivima koja su bogata azotom. I upravo to je uzrok intenzivnog trulenja luka. Azot podstiče rast, ali istovremeno slabi mehanička struktura biljnog tkiva. Ono postaje mekše, sočnije, sa tankim opnama. Ovakve glavice jesu velike, ali su neotporne. Imaju veći sadržaj vode, sočnije su, tkivo je mekše. Lako se oštećuju tokom vađenja iz zemlje i manipulacije, prouzrokovači bolesti lako prodiru u tkivu koje brže truli. U toku uzgoja fokus treba biti na dobivanju kvalitetnih i zdravih glavica, a ne da one budu veće nego u drugim baštama.
Optimalni uslovi čuvanja
Za uspješno čuvanje crvenog luka, ključno je osigurati odgovarajuće uslove. Luk koji je predviđen za dugoročno skladištenje treba imati čvrste glavice sa usko raspoređenim mesnatim ljuskama i suhom ljuskom koja dobro omotava glavicu. Idealna temperatura za skladištenje luka je između 0 i 1°C, uz relativnu vlažnost zraka od 70 do 75 %.
Foto: Freepik
Comments are closed