Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Svijet

Lješnjak osvaja “hladni”sjever

17. studeni 2024.2 Minuta čitanja

Aljaska, poznata po ekstremnim uslovima i ograničenoj poljoprivredi, doživljava klimatske promjene koje omogućuju rast usjeva koji su nekad bili nezamislivi u zemlji snijega i leda, piše Zaz Hollander za Anchorage Daily News. Zbog bržeg zagrijavanja, koje je na Aljasci dva do tri puta brže nego globalni prosjek, sezona rasta produžila se za nekoliko sedmica, a baštovani i poljoprivrednici eksperimentišu s novim kulturama.

Biljke osvajaju zemlju snijega

Jedan od pionira ove promjene je Josh Smith, vlasnik rasadnika Bear Mountain Forest, koji se zajedno s istraživačima sa Univerziteta Aljaske bavi testiranjem sorti lješnjaka koje mogu podnijeti ekstremne aljaskanske temperature. „Klimatske promjene pokreću puno onoga što radimo“, kaže Smith, „Pokušavamo uzgajati više voća i orašastih plodova, jer oni još uvijek nisu prilagođeni našem području.“

Nedavno su na Aljasci počeli rasti usjevi koji su prije bili nezamislivi. U Anchorageu sada uspijevaju breskve, trešnje, pa čak i orasi, dok su u Fairbanksu šparoge postale regularna kultura. U prošlosti su na ovom području rasli uglavnom kupus, mrkva i krompir. Klimatske promjene donose nove mogućnosti. Porasle su temperature, a sezona rasta produžila, pa se sve više uzgajaju paradajzi, kukuruz, čak i ljute paprike.

Smith se nada da će uspješan uzgoj lješnjaka i drugih novih kultura pomoći u povećanju sigurnosti hrane u regiji i podići svijest o održivoj poljoprivredi usred promjenjivih klimatskih uslova. Iako Aljaska sigurno neće postati vodeći proizvođač lješnjaka, sve ove promjene pokazuju da je prilagođavanje ključno za budućnost poljoprivrede. Na sjeveru se otvara prostor za nove usjeve, a već sada baštovani širom Aljaske eksperimentišu s kulturama koje su prije bile nezamislive, poput paradajza kojeg sve više uzgajaju na otvorenom.

Foto: FB/Josh Smith

Comments are closed

Povezani članci