Ovo je vrijeme kada začini poput cimeta, karanfilića, kardamoma i pimenta dolaze do punog izražaja u jelima i pićima. Međutim, postavlja se pitanje koliko su zapravo ovi začini bezbijedni, posebno u kontekstu moguće kontaminacije pesticidima. Istraživanje koje je sprovela CVUA Stuttgart, njemačko istraživačko tijelo za kvalitetu i sigurnost hrane, pruža uvid u ovu problematiku. Između 2022. i 2024. godine, analizirani su uzorci božićnih začina kako bi se provjerilo prisustvo pesticida i drugih zagađivača koji bi mogli biti štetni po zdravlje potrošača.
Pesticidi u začinima: Preporuke za sigurnost i čistoću
CVUA Stuttgart je testirao 40 uzoraka božićnih začina, uključujući 33 konvencionalna začina i 7 iz organske proizvodnje, kako bi otkrio ostatke više od 750 pesticida. Među analiziranim začinima našli su se cimet, kardamom, karanfilić, piment i korijander – ključni sastojci za tradicionalne božićne recepte kao što su medenjaci, kuhano vino i drugi specijaliteti. Rezultati su otkrili zabrinjavajuću prisutnost pesticida, koji mogu predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje potrošača.
Cimet je jedan od najpopularnijih božićnih začina. CVUA Stuttgart je otkrio da je i on podložan kontaminaciji pesticidima. Kupovina organskog cimeta smanjuje rizik, ali nije potpuno sigurna garancija.
Karanfilić, koji potiče iz tropskih regiona, takođe je bio testiran zbog moguće kontaminacije pesticidima. Često je podložan tretiranja pesticidima tokom uzgoja, pa je preporučljivo birati organske varijante ili temeljno prati začin prije upotrebe.
Kardamom, koji dolazi iz Azije, bio je jedan od začina analiziranih u istraživanju. Zeleni kardamom je plemenitiji, dok smeđi kardamom ima dimljeni okus. Iako skuplji, oba tipa kardamoma mogu sadržavati ostatke pesticida, što stvara potrebu za pažljivim izborom pri kupovini.
Mljevena paprika, poznata po svom specifičnom ukusu, takođe je bila predmet analize. Testovi su pokazali da je ovaj začin često tretiran pesticidima, što znači da je preporučljivo koristiti organsku varijantu kad god je to moguće.
Korijander, koji se koristi i u božićnim jelima, bio je još jedan začin koji je testiran. Zbog primjene pesticida u konvencionalnoj proizvodnji, preporučuje se kupovina organskog korijandera kako bi se smanjila izloženost štetnim hemikalijama.
Foto: Pixabay
Comments are closed