U bašti/vrtu plodovi nemaju uvijek idealan oblik i boju. Brojni faktori mogu dovesti do deformacija plodova, a to je najčešće u slučaju krastavaca. Na nekim lokacijama biljke krastavca su zbog visokih temperatura ovog ljeta već osušene, a na nekim područjima biljke se tek spremaju za puni rod.
Jestivi, ali nisu dekorativni
Deformisani plodovi su jestivi i često su signal problema koje imaju biljke na gredici, polju ili u plasteniku. Najčešće je povezan sa nedostatkom biljnih hraniva, a to se najviše odnosi na nedostatak kalijuma koji je od izuzetne važnosti u periodu plodonošenja. Simptomi nedostatka ovog minerala su pojava sušenja listova sa nekrotičnim pjegama, plodovi imaju nepravilan oblik u formi kruške. Plod je uži kod peteljke, a širi prema vrhu.
Nedostatak kalijuma nastaje zbog manjak u zemljištu, kod pada temperature ispod 15 °C i na kiselim zemljištima sa ph ispod 5 gdje se slabije usvaja.
Ako je oblik plodova širi u osnovi i uži na vrhu to je znak nedostatka azota/nitrata. Krompir, aromatično bilje i žalfija mogu negativno uticati na rast i razvoj krastavaca kada ih uzgajamo preblizu.
Problem sa oprašivačima i visokom temperaturom
U slučaju da nema medonosnih oprašivača ili je smanjeno njihovo prisustvo, oprašivanje je slabo. Plod dobija deformisan izgled. Let pčela je i pod uticajem visokih temperatura, ali i cvijet krastavca. Ovo vrelo ljeto isušuje polen koji nije u stanju klijati, zbog toga nema oplodnje. Obično se ova dva problema preklapaju, što dodatno pogoršava situaciju.
Pored navedenih razloga pojavi doprinose brojne bolesti i štetočine. U tome prednjače mozaik i plamenjača krastavca i tripsi. Nedostatak vode tokom sušnog perioda može biti još jedan uzrok nastanka deformiteta
U zavisnosti od stepena deformiteta ove plodove možemo koristiti svježe ili ih kiseliti. Prilikom pripreme odbacuju se pretanki dijelovi, dijelovi sa velikim šupljinama i promijenjenom bojom mesa.
Foto ilustracija: https://pixabay.com/photos/cucumber-green-cucumber-basket-pile-214264/
Komentari su zatvoreni