Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Hrana iz prirode

Maslačak – ljekovit i ukusan saveznik iz prirode

17. Januara 2025.3 Minuta čitanja

Prepoznatljiv po svojim žutim cvjetovima maslačak Taraxacum officinale je izuzetno koristan u svijetu ljekovitih biljaka. Koristi se kao ljekovita biljka u narodnoj medicini, zatim u gastronomiji i poljoprivredi.

Mala biljka, velika korist

Raste u umjerenim klimatskim zonama širom svijeta. Ima razgranat korijen dug do 30 cm, iz kojeg izraste rozeta listova. Listovi su dugi, ovalnog oblika, s oštrim rubovima, a stabljike na kojima rastu cvjetovi sadrže mliječni sok. Jarko žuti cvjetovi mogu se vidjeti od proljeća pa do jeseni, a nakon što procvjetaju, maslačak razvija plodove koji podsjećaju na male padobrane. Biljka cvjeta u proljeće, ali u povoljnim uvjetima može cvjetati i u jesen.

U gastronomiji se koriste mladi listovi, cvjetovi i korijen. Mladi listovi se koriste prije cvjetanja. Imaju blago gorak okus i koriste se za pripremu salata. Osušeni se koriste za čaj. Cvjetove možemo jesti svježe, u raznim salatama, pripremu raznih jela i sirupa. Korijen u proljeće sadrži puno gorčine, dok u jesen ima visok udio inulina, što je korisno za dijabetičare.

Sirup od maslačka

Ovaj sirup je ukusan, bogat aromom i može se koristiti kao namaz za palačinke, hljeb ili kao osnovni sastojak za pića. Kada se razblaži sa vodom smanjuje žeđ. Kaže se koliko ljudi toliko i recepata za sirup od maslačka.

Za pripremu uberite između 300 i 500 cvjetova sa kojih možete, ali i ne morate otkinuti donje, zelene dijelove cvijeta. U posudu dodajte cvjetove koje malo zgnječite i 0,5 do 1 l vode. Količina vode zavisi od količine cvjetova. Dodajte do 1 kg šećera i sok od dva limuna. Po želji možete dodati dvije grančice svježeg timijana.

Sakupljene cvjetove ostavite ih na prozračnom mjestu 2 do 3 h kako bi iz njih izašle bubice. Odrežite zeleni dio, dno cvijeta, ako hoćete. Cvjetove prelijte vodom i dodajte timijan. Prokuhajte 20 minuta i ostavite 24 h, a zatim opet prokuhajte. Nakon hlađenja procijedite tečnost kroz što sitnije cjedilo ili gazu. Dodajte limunov sok i šećer i kuhajte uz stalno miješanje dok ne dobijete konzistenciju meda ili gustog sirupa. Prekuhan sirup će se stvrdnuti i mora se baciti. Vrući sirup sipajte u tegle i zatvorite ih. Čuvati na hladnom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja u frižideru. Ne treba ga pasterizovati, a zbog visokog sadržaja šećera može da se čuva oko 12 mjeseci.

Foto: Pixabay

Comments are closed

Povezani članci