Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Slatka jela

Mramorni kolač sa kajsijama, čokoladom i kafom

29. prosinac 2024.2 Minuta čitanja

Savršen je izbor za sve ljubitelje sočnih i mirisnih deserata je mramorni kolač sa kajsijama, čokoladom i kafom. Ovaj kolač spaja bogate okuse čokolade, voća i kafe, stvarajući jedinstven spoj koji će osvojiti vaše nepce. S jednostavnim sastojcima i brzom pripremom, mramorni kolač je idealan za sve prilike, bilo da je riječ o porodičnom okupljanju ili nekoj posebnoj proslavi.

Šta je potrebno?

Za pripremu ovog ukusnog mramornog kolača, potrebno je pripremiti sledeće sastojke: 250 g brašna, tri jaja, 100 g skroba, 110 g šećera, 125 ml mlijeka, prašak za pecivo (12 g), kesicu vanilin šećera, 10 do 12 kajsija (možete koristiti sveže ili konzervisane), prstohvat soli, dvije kašike komadića čokolade, 37 g kakaa, 185 g maslaca i jednu kašiku instant kafe.

Prvo, pomiješajte brašno sa praškom za pecivo i prstohvatom soli. Zatim dodajte 75 g šećera, jaja, omekšali maslac, vanilin šećer i 100 ml mlijeka. Sve dobro sjedinite u glatko tijesto koje ćete podijeliti na dva jednaka dijela. U jedan dio dodajte komadiće čokolade, a u drugi dio, u 25 ml mlijeka, rastvorite instant kafu sa preostalim šećerom (35 g) i sve dobro promješajte.

Formirajte kuglice ujednačene veličine i stavite ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Na svaku kuglicu stavite polovinu kajsije, a zatim kolač stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite na 180°C dok kolač ne postane zlatno smeđi i sočan.

Ovaj mramorni kolač sa kajsijama, čokoladom i kafom oduševićete sve ljubitelje kombinacije voća, čokolade i kafe. Sočne kajsije savršeno se slažu sa bogatstvom čokolade i aromom kafe, stvarajući desert koji ćete voljeti.

Prijatno!

Foto: Freepik

Comments are closed

Povezani članci