Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Slana jela

Njegovo visočanstvo = BOB

26. Juna 2025.3 Minuta čitanja

Iako je bob (Vicia faba) izuzetno bogat hranjivim materijamai spada među najstarije kultivirane biljke na svijetu, danas je često zapostavljen u svakodnevnoj ishrani. Dok druge mahunarke poput graha i leće imaju počasno mjesto u mnogim jelima, on često ostaje u sjeni, iako po nutritivnoj vrijednosti itekako zaslužuje pažnju. Bio je poznat u bronzanom dobu. U Starom Egiptu mu se pridavalo gotovo mistično značenje, dok su ga Rimljani smatrali hranom siromašnih. Danas se vraća na jelovnike kao prirodna, hranjiva i održiva namirnica.

Zdrav, svestran i ukusan, savršeno se uklapa u savremeni način života koji teži balansu, prirodnim sastojcima i funkcionalnoj ishrani. Dodajte ga već danas u svoju ishranu i otkrijte kako nešto tako jednostavno može biti toliko moćno.

Šta je bob i zašto ga smatramo superhranom?

Bob pripada porodici mahunarki, isto kao grah, slanutak i leća. Njegova zrna su prava nutritivna bomba. Odlikuje se bogatim sadržajem proteina, vlakana, željeza i vitamina koji doprinose zdravlju čitavog organizma.

Zahvaljujući visokom udjelu vlakana i složenih ugljikohidrata stabilizuje nivo šećera u krvi i potiče probavu. On usporava apsorpciju glukoze i smanjuje rizik od naglih skokova šećera u krvi. Poboljšava pražnjenje crijeva. Odličan je izvor folne kiseline, ključnog vitamina za žene koje planiraju trudnoću i za pravilan razvoj ploda u ranim fazama. Ima dosta željeza i zbog toga smanjuje rizik od anemije. Vlakna u bobu pomažu u snižavanju lošeg holesterola (LDL), čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Preporučuje se sportistima i aktivnim osobama. Sadrži kalij, magnezij i fosfor, minerale koji su važni za mišićnu funkciju, oporavak nakon vježbanja i jačanje kostiju i zuba.

Jedinstven okus jela od boba i mente

Mladi, svježi plodovi su lakši je za probavu, idealan za salate i brze priloge. Osušena zrna su odlična za variva, čorbe i supe, ali ih je potrebno prethodno potopiti. Koristi se u kombinaciji sa začinima, povrćem, sirom ili tjesteninom. Od njega mogu da se pripremaju razna jela, od slanih do slatkih.

Donosimo vam jednostavan recept za jelo od boba koje se priprema lako i brzo. Od sastojaka trebate: 400 g svježeg boba (bez opne), pola češnja bijelog luka, 8 do 10 listova mente, pet kašika ulja, najbolje maslinovog, jedna supena kašika vinskog sirćeta, so i biber po ukusu.

Bob blanširajte u slanoj vodi oko 5 minuta, a zatim procijedite i uklonite vanjsku kožicu. Ona može biti veoma neugodna i nesvarljiva, posebno za ljude koji imaju problema sa žuči. Napravite preliv od ulja, sirćeta, soli i bibera. Izmiješate dobro da dobijete ujednačen preliv. Na kraju umiješajte bijeli luk isječen na listiće. Dodajte listove mente.

Jelo je jednako ukusno toplo ili hladno. Ako ga ostavite da odstoji nekoliko sati, okus mente će biti još izraženiji.

Prijatno!

Foto; Ranka Vojnović

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci