Ove godine na bobu se pojavila najštetnija bolest uzrokovana dvjema gljivicama. Kiša je doprinijela širenju infekcija.
Prepoznaje se po karakterističnim tamnim mrljama
Smeđa ili čokoladna pjegavost boba, uzrokovana patogenima Botrytis fabae i Botrytis cinerea, predstavlja ozbiljan izazov za uzgajivače boba. Simptomi su male, okrugle, crvenkasto-smeđe mrlje koje se šire po listovima, stabljikama, mahunama i cvjetovima.

Kišovito vrijeme doprinosi brzom širenju infekcije i povećanju mrlja koje zahvataju velike površine listova.To može značajno smanjiti fotosintetsku površinu biljke i ugroziti njezinu produktivnost i kvalitetu prinosa.
Optimalna temperatura za nastanak infekcije se kreće od 15 do 20°C i relativna vlažnost od 85 do 90%. Za nekoliko dana u povoljnim uslovima bolest prelazi u agresivnu fazu, a za četiri do pet dana javljaju se spore druge generacije.
Najvažnije su preventivne mjere
U borbi sa ovom opakom bolešću prevencija je ključna, budući da se bolest prenosi sjemenom i ostacima biljaka. Preporučuje se izbjegavanje rotacije usjeva s drugim domaćinima Botrytis spp., te održavanje adekvatnog razmaka između biljaka kako bi se smanjila vlažnost i gustoća krošnje koja pogoduje razvoju gljivičnih infekcija.
Za suzbijanje bolesti, preporučuje se pregled polja prije cvjetanja kako bi se utvrdila potreba za primjenom biofungicida protiv botritisa. Ukoliko je potrebno, fungicidi se mogu primijeniti u fazi cvatnje, ali njihova efikasnost može varirati ovisno o uvjetima zaraze i ekonomskoj isplativosti primjene.
Za suzbijanje ove bolesti koristite sjeme koje je zdravo, provodite agrotehničke mjere, uglavnom preventivne – dezinfekciju sjemena i skladišta, sijanje nevena,dragoljuba ili gorušice prije sjetve boba.
Redovno pregledajte usjev, jer će te tako moći brzo da reagujete.Na istu parcelu bob sijati tek poslije četiri ili pet godina.
Comments are closed