Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Gdje jesti?

Otkrijmo zanimljivu TasteAtlas rang listu 10 najgorih jela na svijetu

16. Februara 2025.3 Minuta čitanja

Ponovo pričamo o rangiranju hrane, ovaj put zahvaljujući odabiru TasteAtlasa. Ako mislite da ste spremni za sve gastronomske izazove i ne bojte se neobičnih jela, možda ćete htjeti ući u svijet najgorih jela. Jer, 100 najgorih jela na svijetu nisu samo hrana, već prava kuhinjska avantura koja zahtijeva hrabrost, jak želudac i ogromnu volju da probate nešto što nikada ne biste očekivali da ćete staviti u usta.

Okusi i izazovi u svijetu najgorih jela

Titulu najgoreg ponijele su krvave palačinke Blodplättar iz Švedske, koje nisu samo jelo, već i kulturni fenomen u nordijskim zemljama. Za one hrabre, ovo jelo obuhvata palačinke od životinjske krvi, začinjene lukom, džemom od brusnica, i uz dodatak mesa, ono će biti pravi test za svakog ljubitelja hrane koji nije u potpunosti pripremljen na iznenađenja.

Druga poslastica na listi dolazi iz nordijskih zemalja i zauzima visoko drugo mjesto. Blodpalt su tamnosmeđe knedle koje se prave od raženog ili ječmenog brašna, a ključni sastojak je, naravno, životinjska krv, tradicionalno sobova, iako se danas koriste i druge vrste krvi. Ove knedle su karakterističnog okusa i teksture, često začinjene lukom i drugim aromatičnim začinima, a poslužuju se uz pire krompir, prženu slaninu, puter i džem od brusnica. Ponekad se pune lukom i slaninom prije nego što se skuhaju u bogatom mesnom bujonu, čineći ih jedinstvenim i izazovnim jelom koje je i ukusan, ali i neobičan gastronomski doživljaj.

Sljedeći šok dolazi u obliku Ncalskrove iz Švedske, jelo koje se može opisati kao kombinacija calzonea i hamburgera, punjeno svime i svačim, uključujući pomfrit. Ovo visoko kalorično čudo, nastalo kao odgovor na pitanje “Pizza ili hamburger?”, predstavlja sve ono što bi moglo biti loše u kombinaciji hrane.

Na Islandu, jedno jelo je toliko specifično da ga možda ne biste nikada probali osim ako niste odlučili doživjeti gastronomsku ekstremnu avanturu. Svið, pečena ovčja glava, jedno je od onih jela koja morate probati barem jednom u životu, iako sama pomisao da jedete glavu s očima može izazvati osjećaj gađenja kod mnogih.

A kako bi bilo da krenemo prema Tajlandu, gdje se na listi nalazi jelo koje sadrži pržene kukuljice svilene bube? Hon mhai predstavlja pravu uličnu hranu, gdje se začinjeni insekti i prže, stvarajući hrskavi, pomalo gorkasti zalogaj. Ovo jelo nije samo test za vaša nepca, već i za vašu hrabrost.

Dok se mnogi možda ne bi usudili kušati ovakva jela, ona i dalje ostaju neizostavni dio kulinarskog naslijeđa svojih zemalja, izazivajući šok i divljenje u isto vrijeme.

Foto: TasteAtlas

Comments are closed

Povezani članci