Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Slana jela

Palenta sa pasuljem, povrćem i gljivama – Ukusan i zdrav obrok za svaku priliku

9. siječanj 2025.3 Minuta čitanja

Vrijeme je za zdrave obroke. Palenta je tradicionalno jelo koje možete pripremiti na brojne načine, a u kombinaciji sa pasuljem, povrćem i gljivama postaje prava gastronomska poslastica. Ovaj recept idealan je za ljubitelje ukusnih, ali i zdravih jela, jer sadrži obilje povrća i začina koja vašem obroku donose bogatstvo okusa i hranjivih materija. Pripremite ovu jednostavnu, ali ukusnu kombinaciju koja će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce.

Prilagodite količinu i okus

Za pripremu palente, skuhajte je na uobičajen način, koristeći palentu ili kukuruzno brašno. Ako želite bogatiji okus, dodajte malo narendanog parmezana. Gotovu palentu prebacite u posudu i ostavite da se ohladi, kako bi dobila čvrstu teksturu koja se može rezati na šnite. Prije posluživanja, te šnite možete zapeći na tavi sa obje strane, tako da dobiju zlatno smeđu boju, što će im dati dodatnu hrskavost.

Prilog od pasulja: Sastojci prema originalnom receptu: konzerva crvenog pasulja, konzerva paradajza u kockicama, osam gljiva šampinjona, jedna glavica crvenog luka, dvije drške celera, tri veća čena bijelog luka, jedna zelena paprika, jedna kašika dimljene mljevene paprike, po pola kašike suhog origana, timijana i mljevenog bibera, jedna kašičica šećera. Po želji možete dodati i pola kašičice kajenskog bibera, ako volite ljuto.

Za hladnu zapršku: pola šolje supe od povrća (ili vode) i dvije kašike brašna.

Količinu sastojaka možete prilagoditi svojim potrebama i svom okusu. Paradajz možete koristiti svjež ili paradajz sos, paradajz pelat, pire.

Povrće i gljive isijecite i stavite u zagrijanu tavu, bez dodavanja ulja. Ako povrće počne da zagorjeva, dodajte malo supe od povrća ili vode. Povrće treba da krčka u svom vlastitom soku. Kada povrće omekša, dodajte usitnjeni bijeli luk. Ako bi ga dodali na početku lako može da zagori, što može negativno uticati na okus. Kada paprika i luk postanu prozirni, dodajte ocijeđeni pasulj i paradajz. Dodajte i začine. Dinstajte uz povremeno miješanje dok sve ne postane mekano i dobro povezano. Na kraju, pripremite hladnu zapršku od povrtne supe i brašna, koja jelu daje kremastiju strukturu.

Poslužite palentu sa pripremljenim prilogom od pasulja, povrća i gljiva za ukusan i nutritivno bogat obrok. Ovaj recept možete prilagoditi svojim potrebama i svom okusu, a svaki zalogaj bit će pravi užitak!

Prijatno!

Foto ilustracija: Pixabay

Comments are closed

Povezani članci