Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Pčelarstvo

Razne vrste meda i njihov uticaj na zdravlje

4. Marta 2025.2 Minuta čitanja

Med je pravi prirodni čudo, s brojnim zdravstvenim prednostima koje uključuju antibakterijska, antifungalna i protuupalna svojstva. Pored toga ublažava stres i poboljšava zdravlje srca, pomaže u zacjeljivanju rana, smiruje kašalj i čak može sniziti nivo kolesterola. Različite vrste meda, svaka sa svojom jedinstvenom bojom i ukusom, donose specifične koristi za naš organizam. Otkrijte koje vrste meda su najbolji prirodni lijekovi za vašu svakodnevnu rutinu.

Vrste meda i njihove prednosti

Med je dostupan u različitim varijantama, zavisno od biljaka od kojih pčele prikupljaju nektar. Bagremov med je lagan, kremast i odličan za alergičare. Pomaže kod probavnih smetnji i problema sa bubrezima.

Lipov med je žut i gorkast, s brojnim zdravstvenim benefitima, od smanjenja simptoma prehlade do podrške kardiovaskularnom zdravlju.

Uljana repica ima slamnatu boju i odličan je za jačanje jetre, gušterače i krvožilnog sistema.

Med od heljde je tamno smeđ i s blagim ukusom, pomaže kod ateroskleroze, fraktura i poboljšava pamćenje.

Med od djeteline ima blag i smirujući efekat, dok maslačkov podržava zdravlje srca i jetre.

Malina med, dijaforetičan i sa zlatnožutom bojom, sprečava aterosklerozu, dok onaj od dinje pomaže kod upale mokraćnih puteva.

Livadski med može biti različito obojen i koristi se za zdravlje disajnih puteva i jačanje srca.

Medljika, koja dolazi od biljnih sokova, poznata je po antiinflamatornim svojstvima, a med od četinara i listopadnog drveća idealan je za borbu protiv infekcija i problema sa zglobovima.

Foto: Pixabay

Related Tag:

Comments are closed

Povezani članci