Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Vinogradarstvo

Rezidba vinove loze: Kondir, luk, broj okaca i tipovi rezidbe

22. siječanj 2025.2 Minuta čitanja

Presudan proces za formiranje pravilnog oblika čokota i osiguranje optimalne rodnosti je rezidba vinove loze. Tokom različitih faza života vinove loze, rezidba se prilagođava ciljevima: od formiranja biljke u prvih nekoliko godina do regulacije broja okaca i plodnih lastara koji će donijeti rod. Razumjevanje osnovnih tipova rezidbe, rodnih elemenata i načina obavljanja ove aktivnosti omogućava vinogradarima da postignu visoku rodnost i kvalitet grožđa.

Tipovi rezidbe i njihov uticaj na vinovu lozu

Uzgajanje vinove loze zahtjeva specifičnu rezidbu, koja se obavlja u različitim fazama vegetacije. Rezidba se dijeli na:

Rezidba na zrelo – obavlja se u periodu mirovanja i najvažnija je za oblikovanje loze.

Rezidba na zeleno – izvodi se tokom vegetacije i utiče na održavanje zdravlja biljke i rast novih lastara.

Rodni lastari koji donose grožđe nastaju iz dvogodišnjeg drveta, dok su nerodni lastari smješteni na višegodišnjem drvetu. Pravilnim orezivanjem reguliše se broj pupoljaka, lastara i grozdova na čokotu.

Rodni elementi i njihova dužina

Različite dužine rodnih elemenata utiču na rodnost i kvalitet plodova vinove loze. Rodni elementi se razlikuju po broju okaca na lastarima i njihovoj dužini, a pravilno odabrani dužina može se klasifikovati u nekoliko kategorija:

Kratki kondir – 1 do 3 okca,

Dugi kondir – 4 do 5 okaca,

Kratki luk – 6 do 8 okaca,

Luk srednje dužine – 9 do 12 okaca i

Dugi luk – više od 12 okaca

Izbor dužine rodnih elemenata nije slučajan i zavisi od bioloških osobina sorte, uzgojnog oblika i razvoja čokota.

Različiti tipovi rezidbe

Prema načinu rezidbe, razlikujemo tri osnovna tipa:

Kratka rezidba – rezidba samo na kondire, a ovo je najčešće primijenjena metoda kod slabije rodnih sorti.

Duga rezidba – fokusira se na rezidbu sa lukovima, ostavljajući duže dijelove lastara sa većim brojem okaca, često primjenjena na sorte sa visokom rodnošću.

Mješovita rezidba – kombinuje kratke kondire i dugačke lukove, omogućavajući balans između rodnosti i kvaliteta plodova.

Izbor tipa rezidbe zavisi od sorti, uzgojnog oblika i željene rodnosti.

Foto: Pixabay

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci