Ako ste umorni od klasičnih kiselih marinada na bazi sirćeta/octa, ovaj recept je upravo za vas. Limunov sok može biti odlična alternativa sirćetu/octu, pružajući svjež i blago kiselkast okus koji se odlično slaže s lukom i šećerom. Ova salata je savršena za ljubitelje zdravih i prirodnih sastojaka. Potrošite je najkasnije do Nove godine, jer nije dugotrajna kao ona na baz sirćeta/octa.
Limun daje okus i konzerviše
Biće vam potrebno: 0,5 kg crvenog luka, 0,5 kg bijelog luka/češnjaka, dva komada limuna, jedna supena kašika šećera, pola supene kašike soli, 0,4 l vode i kašičica osušenog kopra/mirođije. Dio crvenog luka možete zamijeniti ljubičastom kako bi salata bila dekorativnija.
Crveni i bijeli luk ogulite i odvojeno narežite na poluprstenove. Tegle sterilišite i prokuhajte poklopce. Iscijedite limunov sok. Pripremite marinadu od vode, limunovog soka, šećera, kopra i soli. Prokuhajte je i ostavite da se ohladi na oko 40 °C.
U tegle redajte slojeve crvenog i bijelog luka dok ih ne ispunite. Prespite marinadom i pritisnite kako bi se marinada ravnomjerno rasporedila i vazduh istisnuo. Napunjene tegle dobro zatvorite poklopcima, okrenite ih naopako, umotajte u ćebe i ostavite da se potpuno ohlade. Ovu salatu čuvajte na hladnom mjestu.
Prijatno!
Foto: https://pixabay.com/photos/food-ingredients-fresh-vitamins-4836252/
Komentari su zatvoreni