Od naše prijateljice Saše dobili smo recept za ukusne kiflice koje su pravi klasik koji osvajaju svojim sočnim i mirisnim tijestom, uz bogatstvo ukusa koje donosi fil od maka. Savršene su za svaku priliku, bilo da ih pripremate za doručak, užinu ili kao slatki zalogaj.
Pustite tijesto da naraste
Za pripremu tijesta za kiflice sa makom potrebno je nekoliko jednostavnih sastojaka koji se brzo spajaju u savršen temelj. Tijesto treba biti mekano i malo ljepljivo, što će osigurati da kiflice budu sočne i pufaste. Sastojci: 520 g brašna, jedna kesica ili 7 g suhog kvasca, 70 g šećera, jedno jaje, 50 g otopljenog maslaca, 200 ml mlakog mlijeka, 140 g mliječnog namaza i naribana korica pola limuna.
U posudu dodajte sve suhe sastojke: brašno, suhi kvasac i šećer. Dobro ih izmiješajte. Dodajte mokre sastojke: mlako mlijeko, jaje, mliječni namaz, otopljeni maslac i naribanu limunovu koricu. Umijesite mekano tijesto, koje može biti malo ljepljivo. Ako imate mikser sa nastavcima za tijesto, možete ga koristiti kako bi olakšali ovaj korak. Mijesite tijesto oko 5 minuta, dok se ne počne odvajati od posude. Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite tijesto da se diže dok se volumen ne udvostruči (oko 1 sat).
Klasičan, ukusan fil
Fil od maka je klasičan dodatak ovim kiflicama, a njegov bogat okus savršeno se uklapa sa mekanim tijestom. Zbog jednostavnih sastojaka i brze pripreme, ovaj fil je savršen za sve ljubitelje maka. Za njegovu pripremu trebaćete: 200 g mljevenog maka, 200 ml mlijeka, 100 g šećera, jedna kašičica ruma, jedno bjelance (za dodavanje u fil), a žumance iskoristite za premazivanje kiflica.
U posudu uspite mlijeko i šećer, te zagrijavajte dok ne provri. Kada mlijeko provri, dodajte mljeveni mak i smanjite vatru na tiho. Kuhajte mak s mlijekom još 2 do 3 minute, stalno miješajući kako biste dobili gusti fil. Ostavite fil da se ohladi, a zatim u njega dodajte bjelance i kašičicu ruma. Dobro promiješajte.
Oblikovanje kiflica
Sada kada su tijesto i fil spremni, vrijeme je da oblikujete kiflice i pripremite ih za pečenje. Tijesto podijelite na tri jednaka dijela. Na pobrašnjenoj podlozi, svaki dio razvaljajte u tanki krug. Premažite razvaljano tijesto pripremljenim filom od maka. Krugove tijesta isijecite na trokute, pa ih pažljivo urolajte u kiflice. Posložite kiflice na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih umućenim žumancetom pomiješanim s malo mlijeka. Ostavite kiflice da se dižu oko 20 minuta prije pečenja. Pecite ih u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180°C, oko 20 do 25 minuta, dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
Kada su kiflice pečene, izvadite ih iz pećnice i prekrijte čistom krpom da se opuste. Na kraju, možete ih posuti šećerom u prahu za dodatni šarm i slatkoću. Kiflice sa makom su gotove! Uživajte u njihovom mirisu i okusu koji će vas podsjetiti na tradiciju i ljubav prema domaćim poslasticama.
Foto: Iz Sašine arhive
Comments are closed