Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Ostalo

Šećer i sobno bilje

1. prosinac 2024.2 Minuta čitanja

Dobili smo jedno zanimljivo pitanje: „Da li se šećer može koristiti za đubrenje sobnog bilja?“

Kako biljke reaguju?

Na prvi pogled nam se može činiti da je šećer odličan za sobne biljke, jer je izvor energije i mogao bi pridonijeti stvaranju novog biljnog tkiva. Međutim, glukoza se ne može apsorbovati bez prisustva karbon dioksida. Biljke u zatvorenim prostorijama često nemaju dovoljno CO2, što može dovesti do problema u apsorpciji šećera i stvoriti povoljne uslove za razvoj truljenja korijena i plijesni u supstratu. Dodavanje šećera bez kontrole narušava ravnotežu mikroflore zemljišta, čineći je pogodnom za rast štetnih mikroorganizama. U takvim uslovima, korijen biljke može početi da truli, što na kraju vodi do uvenuća biljke. Pored toga, višak šećera može izazvati fermentaciju, što dodatno stvara neželjene mikroorganizme u supstratu.

Samo kada koristite preparate koji omogućavaju razlaganje šećera moguće je koristiti šećer za prihranu sobnog bilja. To omogućava mikroorganizmima da pravilno razgrade šećer i održavaju zdravlje zemljišta.

Umjesto običnog šećera, možete koristiti glukozu, koja se lakše apsorbuje i ne izaziva navedene probleme. Ipak, najbolje je koristiti organska đubriva.

Foto: Pixabay

Comments are closed

Povezani članci