Dobili smo jedno zanimljivo pitanje: „Da li se šećer može koristiti za đubrenje sobnog bilja?“
Kako biljke reaguju?
Na prvi pogled nam se može činiti da je šećer odličan za sobne biljke, jer je izvor energije i mogao bi pridonijeti stvaranju novog biljnog tkiva. Međutim, glukoza se ne može apsorbovati bez prisustva karbon dioksida. Biljke u zatvorenim prostorijama često nemaju dovoljno CO2, što može dovesti do problema u apsorpciji šećera i stvoriti povoljne uslove za razvoj truljenja korijena i plijesni u supstratu. Dodavanje šećera bez kontrole narušava ravnotežu mikroflore zemljišta, čineći je pogodnom za rast štetnih mikroorganizama. U takvim uslovima, korijen biljke može početi da truli, što na kraju vodi do uvenuća biljke. Pored toga, višak šećera može izazvati fermentaciju, što dodatno stvara neželjene mikroorganizme u supstratu.
Samo kada koristite preparate koji omogućavaju razlaganje šećera moguće je koristiti šećer za prihranu sobnog bilja. To omogućava mikroorganizmima da pravilno razgrade šećer i održavaju zdravlje zemljišta.
Umjesto običnog šećera, možete koristiti glukozu, koja se lakše apsorbuje i ne izaziva navedene probleme. Ipak, najbolje je koristiti organska đubriva.
Foto: Pixabay
Comments are closed