Kada pomislite na zdrav desert, ne zaboravite na jednu od najstarijih i najzdravijih namirnica. Pečene jabuke s medom i suhim voćem nisu samo ukusan, već i izuzetno hranljiv obrok. Ovaj recept neće samo zadovoljiti vašu želju za slatkim, već će donijeti i mnoge zdravstvene koristi.
Zašto su pečene jabuke toliko posebne? Ove voćke su prava riznica vitamina, minerala i vlakana. U pečenju zadržavaju svoja korisna svojstva, a kada im dodamo med, sušeno voće i prstohvat cimeta, dobijamo desert koji će vas osvojiti na prvi zalogaj! Savršen su izbor za sve koji imaju problema sa probavom, jer su nježne i lako probavljive.
Zašto ne biste napravili ovu čaroliju u svom domu? Ovaj desert je zdrav, brz i savršen za svaku priliku! Neka vaša kuhinja oživi sa mirisima zdravlja i slatkoće. Pripremite pečene jabuke, opustite se i uživajte u desertu koji je mnogo više od obične poslastice – to je prava mala wellness uživancija u tanjiru!
Najbolje za zimske večeri
Za pripremu će vam trebati: šest srednje velikih jabuka, jedna čaša meda, 150 g sušenih brusnica, 100 g grožđica i 100 g putera. Cimet dodajte po želji.
Jabuke operite, pažljivo izvadite središnji dio i to tako da ostavite dno i to tako kako sok ne bi iscurio prilikom pečenja. U sredinu svake jabuke stavite po malo sušenih brusnica i grožđica. Ove male voćke dodaju savršen balans slatkoće i kiselkasti. Po vašoj želji u izdubljene jabuke možete staviti i drugo suho voće koje imate i koje volite.
Preko sušenog voća prelijte tečni med. Ako je med kandiran, samo ga lagano rastopite u vodenoj kupelji. Na svaku jabuku stavite komadić putera. To će dati nevjerovatnu sočnost i aromu. Ako volite cimet, sad aje vrijeme da ga pospete po vrhu. Stavite pripremljene jabuke u pleh i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C 15 minuta. Jabuke treba da omekšaju i postanu zlatno smeđe, a miris cimeta i meda će vas uvjeriti da ste na dobrom putu. Kada su gotove, izvadite ih iz pećnice i pustite da se malo ohlade. Po želji, možete ih poslužiti sa kuglom omiljenog sladoleda ili jednostavno uživati u njihovom prirodnom ukusu.
Foto: Freepik
Comments are closed