Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

TnewsTnews
Zaštita bilja

Sojin lecitin je saveznik prirodne otpornosti biljaka, ali…

12. Juna 2025.3 Minuta čitanja

U svijetu ekološke poljoprivrede zdravlje biljaka može da se podrži raznim sredstvima koja ne narušavaju prirodnu ravnotežu ekosistema. Među brojnim biljnim saveznicima, sojin lecitin se izdvaja: neprimjetan, neškodljiv, ali moćan. Dok ga većina poznaje kao prehrambeni aditiv pod oznakom E322, u ekološkoj poljoprivredi, on je značajan za zdravlja biljaka, bez upotrebe otrovnih pesticida i bez posledica po okolinu.

Prevencija, ne intervencija

U ekološkoj bašti važi jednostavno pravilo: bolje spriječiti nego liječiti. Prevencija gljivičnih oboljenja bez hemijskih sredstava podrazumijeva pravovremeno jačanje biljaka, a tu ulogu sjajno preuzima lecitin.

Sojin lecitin stimuliše prirodne odbrambene mehanizme biljke. To je prirodni fosfolipid, najčešće dobijen iz zrna soje, ali se može izolovati i iz suncokreta, uljane repice, kukuruza, pa čak i jaja. Ima jedinstvenu sposobnost da povezuje vodu i masti, zato se koristi kao emulgator u prehrambenoj industriji. Kada pređe granicu tanjira i uđe u svijet poljoprivrede, njegova uloga postaje daleko značajnija.

Ima izuzetnu ulogu kao fungicid, jer inhibira klijanje spora patogenih gljivica poput pepelnice i plamenjače. Istovremeno jača ćelijske zidove, a biljke postaju otpornije na mehaničke i fiziološke stresove. Aktivira prirodni imunitet biljaka. One počinju da stvaraju sopstvene zaštitne materije. Poboljšava kvalitet i trajnost plodova. Oni su manje skloni pucanju, sunčevim opekotinama i prijevremenom propadanju.

Kako se primjenjuje?

Ima veoma široku lepezu vrsta na kojima se primjenjuje, od voćaka do povrća. Veoma dobro reaguju: jabuka, breskva, jagoda, paprika, paradajz, krastavci, tikvice, kupus, ruže, lavanda i druge vrste koje uzgajamo. Započnite tretman lecitinskim pripravkom prije nego što problemi nastupe. U kombinaciji s drugim preparatima dozvoljenim u organskoj proizvodnji, lecitin poboljšava ravnomjernost nanošenja. Zahvaljujući emulgatorskim osobinama, omogućava bolju apsorpciju i efikasnije djelovanje.

Sredstvo se priprema tako da se u 10 l vode razrijedi 20 do 30 mm koncentrovanog sredstva. Tretman se može ponoviti u intervalima od 10 dana nekoliko puta u toku vegetacije. Ova količina je dovoljna za 100 m² gredice. Najbolji efekt se postiže kada se primijeni ujutro ili uveče kada je temperatura niža. Nanosi se direktno na biljku koju treba dobro okupati, a naročito isprskati donju stranu listova. Na voćkama se primjenjuje dva do tri puta od faze završetka cvjetanja. Tretman se može odraditi i u jesen nakon opadanja listova kada su voćna stabla u periodu mirovanja.

Za tretiranje velikih površina koristi se u dozi os 2 do 4 l na 1000 l vode po hektaru.

On može biti zamjena za sredstva na bazi bakra koja se talože u zemljištu. Netoksičan je i biorazgradiv, ali problem može biti od kakvih sirovina je izdvojen. Većina soje na tržištu je genetski modifikovana. Zato je važno birati lecitin označen kao IP (Identity Preserved). Ova oznaka bi trebala biti garant da je iz netretirane, održive soje. U EU je ova oznaka obavezna za sve koji žele transparentnost u proizvodnji.

Foto: Freepik

Comments are closed

Povezani članci