Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Slana jela

Sos od šljive

23. kolovoza 2024.1 Minuta čitanja

Slatkasti i blago kiseli okus kojim se odlikuje sos od šljiva se savršeno nadopunjuje sa pečenim mesom. Priprema je jednostavna, a biće vam potrebno: 300 g šljiva, jedna kašika šećera, prstohvat soli, dvije kašike jabukovog sirćeta/octa, dvije kašike ulja.

Plodove šljive operite, prepolovite i izvadite koštice. Meso ploda narežite na manje komadiće kako bi se lakše skuhali. U posudu stavite usitnjene plodove, dodajte jabukovo sirće, šećer i so.

Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Ovaj spor proces kuhanja omogućava šljivama da se potpuno raspadnu i upiju sve ukuse. Dospite ulje. Za bogatiji okus korisite maslinovo ulje. Kada su šljive kuhane sve dobro promiješajte. Ostavite sos da se prohladi prije nego što ga poslužite i prelijete preko pečenog mesa. Može da bude prilog.

Ako želite sos glatke teksture dodatno ga usitnite štapnim mikserom. Sos od šljiva može se pripremiti unaprijed i čuvati u frižideru nekoliko dana, što ga čini odličnim za planiranje obroka.

Prijatno!

Foto ilustracija: https://pixabay.com/photos/duck-plum-food-944513/

Related Tags:

Comments are closed

Povezani članci