Slatkasti i blago kiseli okus kojim se odlikuje sos od šljiva se savršeno nadopunjuje sa pečenim mesom. Priprema je jednostavna, a biće vam potrebno: 300 g šljiva, jedna kašika šećera, prstohvat soli, dvije kašike jabukovog sirćeta/octa, dvije kašike ulja.
Plodove šljive operite, prepolovite i izvadite koštice. Meso ploda narežite na manje komadiće kako bi se lakše skuhali. U posudu stavite usitnjene plodove, dodajte jabukovo sirće, šećer i so.
Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Ovaj spor proces kuhanja omogućava šljivama da se potpuno raspadnu i upiju sve ukuse. Dospite ulje. Za bogatiji okus korisite maslinovo ulje. Kada su šljive kuhane sve dobro promiješajte. Ostavite sos da se prohladi prije nego što ga poslužite i prelijete preko pečenog mesa. Može da bude prilog.
Ako želite sos glatke teksture dodatno ga usitnite štapnim mikserom. Sos od šljiva može se pripremiti unaprijed i čuvati u frižideru nekoliko dana, što ga čini odličnim za planiranje obroka.
Prijatno!
Foto ilustracija: https://pixabay.com/photos/duck-plum-food-944513/
Comments are closed