Jedna od najcjenjenijih začinskih bilja u mediteranskoj kuhinji je timijan Thymus vulgaris koji obogaćuje jela intenzivnim ukusom i aromom, a odlikuje se ljekovitim svojstvima koja su poznata još od antičkih vremena. Bilo da je svjež, sušen ili u obliku sirupa, nezaobilazni je sastojak u mnogim jelima, a njegova upotreba u kuhinji je raznovrsna i jednostavna. Možete ga lako uzgajati, jer je poznat po svojoj otpornosti i prilagodljivosti različitim vrstama zemljišta i vremenskim uslovima. Može se uzgajati na otvorenom ili u posudama na terasama ili balkonima. Često raste na sunčanim mjestima, a njegova sezona traje od kasne zime do jeseni, što znači da je dostupna skoro cijele godine.
Nježna biljka je više od začina, prava je riznica ljekovitih svojstava. Sadrži timol, anetol i borneol, supstance koje pomažu u poboljšanju probave, jačanju imuniteta i ublažavanju simptoma prehlade i gripa. Pored toga, timijan je bogat gvožđem i može pomoći u poboljšanju krvne slike. S obzirom na svoja antiseptička i antibakterijska svojstva, koristi se i u tradicionalnoj medicini za liječenje različitih infekcija.
Recept za sirup od timijana
Jedan od najjednostavnijih i najukusnijih načina za korišćenje timijana u kuhinji je priprema sirupa. Ovaj sirup ne samo da je ukusan, već može biti odličan dodatak koktelima, čajevima, preliv za voćne salate ili jednostavno za zaslađivanje omiljenih napitaka.
Za pripremu jednostavnog sirupa treba vam: 25 g svježeg usitnjenog timijana, 500 ml vode i 500 g šećera.
U posudu stavite timijan i prelijte vodom. Zagrijavajte dok sadržaj ne proključa. Sada dodajte šećer i lagano miješajte dok ponovo ne proključa. Nakon toga posudu sklonite sa šporeta, poklopite i pustite da se tečnost ohladi. Procijedite sirup kroz gazu ili sitno sito kako biste uklonili biljne dijelove. Ovaj sirup možete čuvati u hermetički zatvorenoj boci ili tegli u frižideru, gdje može trajati do mjesec dana.
Foto: Pixabay
Comments are closed