Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Povtarstvo

Uzgajanje povrća tokom zime u zatvorenom prostoru

19. studeni 2024.3 Minuta čitanja

Zima donosi izazove za ljubitelje uzgajanja povrća, ali i priliku da proširimo svoju bilju kolekciju u zatvorenom prostoru. I dalje možemo uživati u svježem, zdravom i korisnom povrću u zimskim danima. Zimovanje biljaka u zatvorenom prostoru ne samo da nas povezuje s prirodom u hladnim mjesecima, već može postati i prirodna apoteka na dohvat ruke, koja će nas osnažiti i pružiti esencijalne vitamine i minerale.

Uzgajanje povrća u zatvorenom prostoru ne samo da pruža zdravu hranu i bilje, već stvara i ugodan, zeleni kutak u vašem domu. Bez obzira na hladnoću vani, ove biljke će unijeti svježinu i vitalnost u vaš svakodnevni život. Uz malo pažnje, možete uživati u korisnim plodovima svog rada, od svježeg vlascu do mirisnog peršuna, kopra i korijandera.

Koje povrće možemo uzgajati i zimi?

Iako su vanjski uslovi nepovoljni za mnoge biljke, uz pravu njegu i odabir vrsta, moguće je uživati u svježem povrću čak i kada vani pada snijeg. Preporučuje se premjestiti saksije na zaštićeno mjesto unutar vašeg doma, kao i grupirati biljke zajedno kako bi stvorile mikroklimu koja pogoduje njihovom rastu. Evo nekoliko vrsta povrća i začinskog bilja koje možete uspješno uzgajati:

  1. Vlasac

Vlasac je izuzetno koristan i lako se uzgaja. Idealno je da ga z avrijeme hladnog perioda premjestite u saksije i smjestimo unutar kuće ili na zaštićeni balkon. Bogat je folnom kiselinom, željezom, vlaknima, vitaminima C i B6, što ga čini korisnim za zdravlje bubrega, srca i za borbu protiv zatvora. Ovaj biljka je pravi multivitaminski dodatak koji bi trebalo imati pri ruci tokom cijele godine.

  1. Peršun

Izvrsno lisnato povrće koji možete uzgajati tokom cijele zime. Izaberite lišćarske sorte. Peršun nije zahtjevan u pogledu svjetlosti, pa je idealan za unutrašnje prostore. Redovna rezidba vanjskih listova podstiče zdraviji rast unutrašnjih dijelova biljke.

  1. Kopar/mirođija

Još jedan izuzetan začin, ali i ljekovito bilje. Ko voli njegov specifičan, aromatičan okus njegovih listova može i tokom zimskih dana da ga uzgaja i koristi svježeg. Eterična ulja iz kopra pomažu u stimulaciji proizvodnje žuči i poticanju zdravog rada crijeva. Svježi listovi obogatiće svako jelo.

  1. Korijander

Još jedna začinska vrsta je korijander koji se sije iz sjemenki. Iako se često koristi u kuhinji za pripremu raznih jela, on je i ljekovita biljka koja pomaže u eliminaciji teških metala iz organizma. Posadite korijander u saksiji i premjestite je u zatvoreni prostor kako bi imao pristup sunčevoj svjetlosti i mogao da raste tokom zime. Osim što je bogat antioksidansima, izvor je vitamina C, koji je važan za jačanje našeg imuniteta.

Foto: Pixabay

Comments are closed

Povezani članci