Zima donosi izazove za ljubitelje uzgajanja povrća, ali i priliku da proširimo svoju bilju kolekciju u zatvorenom prostoru. I dalje možemo uživati u svježem, zdravom i korisnom povrću u zimskim danima. Zimovanje biljaka u zatvorenom prostoru ne samo da nas povezuje s prirodom u hladnim mjesecima, već može postati i prirodna apoteka na dohvat ruke, koja će nas osnažiti i pružiti esencijalne vitamine i minerale.
Uzgajanje povrća u zatvorenom prostoru ne samo da pruža zdravu hranu i bilje, već stvara i ugodan, zeleni kutak u vašem domu. Bez obzira na hladnoću vani, ove biljke će unijeti svježinu i vitalnost u vaš svakodnevni život. Uz malo pažnje, možete uživati u korisnim plodovima svog rada, od svježeg vlascu do mirisnog peršuna, kopra i korijandera.
Koje povrće možemo uzgajati i zimi?
Iako su vanjski uslovi nepovoljni za mnoge biljke, uz pravu njegu i odabir vrsta, moguće je uživati u svježem povrću čak i kada vani pada snijeg. Preporučuje se premjestiti saksije na zaštićeno mjesto unutar vašeg doma, kao i grupirati biljke zajedno kako bi stvorile mikroklimu koja pogoduje njihovom rastu. Evo nekoliko vrsta povrća i začinskog bilja koje možete uspješno uzgajati:
- Vlasac
Vlasac je izuzetno koristan i lako se uzgaja. Idealno je da ga z avrijeme hladnog perioda premjestite u saksije i smjestimo unutar kuće ili na zaštićeni balkon. Bogat je folnom kiselinom, željezom, vlaknima, vitaminima C i B6, što ga čini korisnim za zdravlje bubrega, srca i za borbu protiv zatvora. Ovaj biljka je pravi multivitaminski dodatak koji bi trebalo imati pri ruci tokom cijele godine.
- Peršun
Izvrsno lisnato povrće koji možete uzgajati tokom cijele zime. Izaberite lišćarske sorte. Peršun nije zahtjevan u pogledu svjetlosti, pa je idealan za unutrašnje prostore. Redovna rezidba vanjskih listova podstiče zdraviji rast unutrašnjih dijelova biljke.
- Kopar/mirođija
Još jedan izuzetan začin, ali i ljekovito bilje. Ko voli njegov specifičan, aromatičan okus njegovih listova može i tokom zimskih dana da ga uzgaja i koristi svježeg. Eterična ulja iz kopra pomažu u stimulaciji proizvodnje žuči i poticanju zdravog rada crijeva. Svježi listovi obogatiće svako jelo.
- Korijander
Još jedna začinska vrsta je korijander koji se sije iz sjemenki. Iako se često koristi u kuhinji za pripremu raznih jela, on je i ljekovita biljka koja pomaže u eliminaciji teških metala iz organizma. Posadite korijander u saksiji i premjestite je u zatvoreni prostor kako bi imao pristup sunčevoj svjetlosti i mogao da raste tokom zime. Osim što je bogat antioksidansima, izvor je vitamina C, koji je važan za jačanje našeg imuniteta.
Foto: Pixabay
Comments are closed