Nakon koje možemo iskoristiti da obogatimo zemljište. Kako bi se razložola dodajemo đubriva bogata azotom, a na kiselim dobro će doći dodavanje kalcijuma.
Prirodno obogaćivanje zemljišta
Nakon žetve na poljima u prosjeku ostane oko 5 t biljnih ostataka po hektaru kada su u pitanju žitarice. Do 3 t po hektaru ostaje od mahunarki, dok od kukuruza ostaje skor dva puta više.
Osim minerala, ostaci su vrijedan izvor organske materije. Prema količini hranjivih materija na skali vrijednosti je na najnižem mjestu slama žitarica, a slijede mahunarke, uljana repica, a na vrhu je kukuruz. U zavisnosti od usjeva razlikuje se sastav minerala. Tako ostaci mahunarki obogaćuju zemljište azotom, kalcijem, borom, manganom, dok žitarice imaju veći sadržaj kalcijuma i kalijuma.
Kako bi se žetveni ostaci što prije razložili potrebno je dodati azotna đubriva, ali izbjegavati ih u obliku nitrata zbog opasnosti ispiranja. Dodavanje stajnjaka zahtjeva obradu zemljišta i zaoravanje strnjišta. Kako bi ubrzali razlaganje, mineralizaciju žetvenih ostataka i dodali dodatna organska materija, preporučuje se sjetva međusjetva nakon žetve jarih usjeva.
Foto ilustracija: https://pixabay.com/photos/wheat-field-grain-farmer-5419444/
Comments are closed