Zima je pravo vrijeme za jela koja nas griju i umiruju, a ovaj recept sa porilukom/prazilukom/prasom i timijanom predstavlja pravo otkriće! Čak i ako mislite da ne volite praziluk, obećavamo da ćete se zaljubiti u ovu jednostavnu, ali nevjerovatno ukusnu kombinaciju. Praziluk se dinsta do savršenstva, postajući nježan i bogatog ukusa, a miris svježeg timijana daje mu nevjerovatnu aromu koja će vam zagrijati srce. Ovaj recept je savršen kao prilog, a može postati i glavno jelo, idealno za zimske večeri. Oduševiće vas njegova jednostavnost i bogatstvo okusa. A miris koji se širi iz kuhinje dok se praziluk dinsta… To morate isprobati!
Poriluk dinstan sa timijanom
Treba vam samo nekoliko sastojaka i prstohvat ljubavi: tri stabljike poriluka (između 1 do 2 kg), jedna četvrtina kašike biljnog ulja, soli prema vašem ukusu (obično dvije kašičice soli), jedna kašičica bibera i tri do četiri grančice timijana.
Poriluk operite, očistite, a zatim odrežite žilave vanjske listove. Skratite stabljiku što bliže korijenu, i odstranite tamno zeleni, vlaknasti dio listova, koji nije jestiv. Narežite praziluk na manje kolutiće, stavite ga u cjediljku i temeljito isperite pod mlazom hladne vode. Ostavite da se okaplje i dobro osuši od viška vode.
U dubokoj tavi zagrijte biljno ulje na srednjoj temperaturi i dodajte isječen poriluk, posolite i pobiberite. Dinstajte i povremeno miješajte, oko 5-7 minuta. Kada poriluk počne da dobiva tamnu boju smanjite temperaturu, poklopite tavu nastavite dinstanje, povremeno miješajući, dok ne omekša. Na kraju, dodajte svježi timijan i nastavite dinstati još nekoliko minuta, bez poklopca, kako bi svi okusi bili savršeno sjedinjeni.
Poslužite toplo kao prilog uz omiljena jela ili kao glavno jelo.
Prijatno!
Podržite naš rad, ako va, se sviđa sadržaj.
Foto: Pixabay
Comments are closed