Vrelo ljeto i lubenica je često prvi izbor za osvježenje, sočna, slatka i prepuna vode, djeluje kao prirodni rashlađivač tijela. Sadrži niz vitamina i minerala koji jačaju imunitet, pomažu srcu i ubrzavaju metabolizam. Ali ona ima svoju tamnu stranu. Prekomjerna konzumacija može opteretiti probavu, uticati na nivo šećera u krvi, pa čak izazvati i trovanje.
Lubenica je dobra za imunitet, srce i čišćenje organizma
Jedan od najvećih benefita lubenice je visok sadržaj vitamina C, koji pomaže u borbi protiv infekcija, smanjuje upale i jača otpornost tijela. Takođe sadrži vitamine B grupe, koji pomažu metabolizmu i nervnom sistemu da funkcionišu optimalno. Likopen, prirodni antioksidans prisutan u lubenici, povezan je s boljim zdravljem srca i nižim rizikom od određenih vrsta raka.
Tu su minerali, kalij i magnezij, koji pomažu pri regulaciji krvnog pritiska i radu srca. Zahvaljujući citrulinu, lubenica doprinosi oporavku mišića i izbacivanju štetnih tvari iz tijela. Sve ovo čini lubenicu odličnim izborom za hidrataciju i regeneraciju tokom toplih mjeseci.
Kada može izazvati probleme?
Često se pogrešno misli da je možemo jesti bez ograničenja. Zbog visokog udjela prirodnog šećera i vlakana, prevelike količine mogu izazvati nadutost, gasove, pa čak i dijareju. Osobe s usporenim metabolizmom, dijabetesom ili osjetljivim stomakom trebale bi biti posebno oprezne s količinom, jer i prirodni šećeri opterećuju organizam ako se ne troše kroz kretanje. Još jedna zamka krije se u načinu rukovanja ovom voćkom. Ako lubenica nije temeljno oprana prije rezanja, bakterije i mikrobi s kore lako mogu dospjeti u pulpu i izazvati trovanje hranom. Zbog toga je obavezno operite prije sječenja.
Nikada ne ostavljajte isječene šnite lubenice predugo na otvorenom, jer se lako kontaminiraju mikroorganizmima i mogu biti ozbiljan rizik za naše zdravlje. Slatka unutrašnjost lubenice nije privlačna samo nama. Brojni insekti (muhe, ose, pčele i drugi) slijeću i slade se slatkom tečnošću i donose mikroorganizme koje ostavljaju na površini.
Brz i osvježavajući napitak
Osvježavajuće piće možemo napraviti od lubenice i limuna. Potrebni sastojci su: pola lubenice, 3/4 šolje šećera, 2 l vode, sok od jednog limuna i led po želji
Pripremite lubenicu. Operite je i isijecite na kriške, Odstranite koru i sjemenke, a središnji, crveni dio isijecite na kockice koje ćete lako blendati.
Po želji možete pripremite šećerni sirup. U posudu sipajte jednu šolju vode, zagrijte i dodajte šećer. Miješajte dok se ne rastvori. Ostavite da se ohladi. U blender stavite kocke lubenice i dvije šolje vode. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte ostatak vode, limunov sok i šećerni sirup (ili direktno šećer ako niste pravili sirup). Kratko još izmiksajte. Procijedite po želji kroz sito ako želite bistriji napitak. Poslužite hladno uz led. Ostatak čuvajte u frižideru. Po ukusu dodajte još vode ili limuna. Možete dodati i malo mente za dodatnu svježinu.
Foto: Pixabay
Comments are closed