Za sve koji žele da uživaju u ukusima povrća i tokom zimskih mjeseci odličan izbor je ajvar od tikvica. U njemu se sažimaju okusi ljeta. Recept nije zahtjevan, a krajnji rezultat će vas oduševiti svojim jedinstvenim okusom.
Krčkamo ajvar!
Odaberite 400 g čvrstih i zrelih tikvica. Operite ih, osušite, ogulite koru, uklonite sjeme i nasijecite meso tikvice na sitnije komade. Očistite 250 g crvenog luka, 100 g mrkve, 30 g paradajz paste, četiri čena bijelog luka/češnjaka, soli i bibera po vašem okusu i 40 ml ulja.
Crveni luk i mrkvu usitnite na manje komade i zajedno sa tikvicama sameljite mašinom za meso ili izblendirajte na sitne komadiće. Prebacite smjesu u tepsiju sa debelim dnom, dodajte ulje i paradajz pastu. Ukuhavajte na srednjoj temperaturi i miješajte dok ne proključa. Kada se na površini pojave mjehurići smanjite temperaturu kuhanja na minimum. Kuhajte još 1,5 h uz povremeno miješenje kako sadržaj ne bi zagorio. 10 minuta prije kraja kuhanja dodajte usitnjen bijeli luk, so i biber i dobro promiješajte.
Sterilišite tegle i poklopce. Ajvarom od tikvica napunite tegle, dobro zatvorite i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Čuvajte na suhom i hladnom mjestu. U slučaju da nemate odgovarajući prostor za čuvanje zimnice u ajvar prije pakovanja u tegle dodajte malo sirćeta/octa kako bi produžili rok trajanja.
Prijatno!
Foto: https://pixabay.com/photos/vegetable-zucchini-harvest-healthy-6590820/
Comments are closed