Šljive su cijenjene zbog bogatog nutritivnog sastava i zdravstvenih prednosti svoga ploda. Ova mala voćka nudi brojne vitamine, minerale i druge hranljive materije koje doprinose njenoj nutritivnoj vrijednosti. Zbog toga je našla primjenu u gastronomiji, ali i u narodnoj medicini.
Mnogo vitamina i minerala
Šljive su bogate vitaminima koji su ključni za naše zdravlje. Najviše ima vitamina A koji poboljšava funkciju vida i održava zdravlje kože. Vitamin C, poznat po svom imunološkom djelovanju, pomaže u borbi protiv infekcija i potiče apsorpciju željeza. Takođe, šljive sadrže vitamin E koji djeluje kao snažan antioksidans, štiteći tijelo od oksidativnog stresa.
Pored vitamina, šljive su značajan izvor minerala. Kalijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska, dok gvožđe igra ključnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Kalcijum je važan za zdravlje kostiju i zuba, a fosfor pomaže u stvaranju energije i zdravlju kostiju. Ovi minerali doprinose ukupnoj nutritivnoj vrijednosti šljive. U jednom plodu šljive nalazi se 0,11 mg željeza, 103,62 mg kalijuma, 4,62 mg magnezijuma, 10,56 mg fosfora.
Niži glikemijski indeks
U 100 g ploda ima 10 g šećera. Sa glikemijskim indeksom od 22, šljive imaju nisku sposobnost podizanja nivoa šećera u krvi, što ih čini pogodnim za osobe koje prate nivo glukoze. Ova niska glikemijska vrijednost doprinosi njihovoj korisnosti u regulaciji energije. Sadržaj prirodnog šećera je do 3,4 %, dok preostale količine potiču iz materija koje se na kraju razlažu na šećere. Sadržaj ugljikohidrata se kreće oko 7,54 %.
Kalorijska vrijednost šljiva varira, a prosječno iznosi 40 do 45 kalorija na 100 g. Tamnoplave šljive su među najhranjivijim vrstama, dok žute šljive imaju nešto veću kalorijsku vrijednost. S obzirom na nisku kalorijsku vrijednost i prisustvo prirodnog šećera, šljive su odličan izbor za uživanje u slasnom, ali nutritivno bogatom voću.
Comments are closed