Tradicionalni način zaštite voćnih i ukrasnih stabala nakon opadanja lišća je pomoću bakrenog sulfata. Ovo sredstvo je odličan fungicid i koristi se u prevenciji mnogih oboljenja, posebno onih koje izazivaju gljivice.
Protiv raznih biljnih oboljenja
Bakreni sulfat je pronašao svoje mjesto u borbi protiv pepelnica, krastavosti, šupljikavosti, kovrdžavosti i drugih bolesti. U voćnjacima se koristi za tretiranje stabala, liječenje rana, a u bašti i plastenicima za tretiranje zemljišta.
Potrebno je 200 g bakar sulfata rastvoriti u 10 l. Nemojte koristiti metalne posude, jer stupa u reakciju sa metalom.
Kako pripremiti bordovsku čorbu?
Bordoška juha ili bordoška čorba se prvo primjenjivala u zaštiti vinograda od plamenjače. Ovaj univerzalni fungicid djeluje protiv brojnih prouzrokovača biljnih bolesti, a predstavlja rastvor bakrenog sulfata u gašenom kreču/vapnu.
U jesenjim tretmani koristi se 3 % rastvor koji možete sami pripremiti. Prilikom pripreme napravite krečno mlijeko i rastvor plavog kamena.
Bordoška čorba pomaže u uništavanju bakterija i gljivica tijekom vegetacije, međutim, u različito doba godine, biljke trebaju različite doze ovog lijeka. Na primjer, koštičavo voće je vrlo osjetljivo na proizvode koji sadrže bakar, pa se prskaju samo na početku i na kraju sezone. Uvijek se sipa rastvoren plavi kamen u krečno mlijeko.
U posudi od najmanje 10 l prelijte 100 do 150 g živog kreča sa 1 l vode i zatim polako dolijte još 4 l. Dobiveno krečno mlijeko procijedite kroz krpu. U drugoj posudi napravite rastvor bakrenog sulfata. Uzmite 100 g i rastvorite u 1 l toplije vode, a zatim dodajte 4 l hladne vode. U rastvor sa krečom polako dolijevajte rastvor bakrenog sulfata i često miješajte kako bi se što bolje sjedinile tečnosti. Dobiveni preparat treba da ima plavu boju neba.
Pomoću lakmus papira možete provjeriti ph reakciju koja treba biti neutralna ili blago alkalna. Papir treba da bude plav, ako je crven dolijete još malo krečnog mlijeka. U slučaju da nemate lakmus papir iskoristite ekser ili željeznu žicu. Oni će u preparatu pocrveniti. Koristi istog dana kada je pripremljen, jer se bordovska čorba veoma loše čuva. Najkasnije je potrošite sledećeg dana.
Foto: Pixabay
Comments are closed