Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Zaštita bilja

Hrđe pšenice: ozbiljna prijetnja za poljoprivredne usjeve

31. siječanj 2025.3 Minuta čitanja

Najopasniji patogeni za pšenicu su gljivice iz roda Puccinia koje izazivaju hrđe. Bolest predstavlja ozbiljnu prijetnju i može uzrokovati velike ekonomske gubitke, u ekstremnim slučajevima gubitak može dostići čak 75 do 100 % prinosa. Ne pojavljuje se samo u područjima s vlažnom i toplom klimom, već se širi i u regijama s povoljnim uslovima za razvoj ove bolesti. Poljoprivrednici u mnogim zemljama suočavaju se s velikim gubicima zbog različitih vrsta rđe, među kojima su najpoznatije stabljika, lisna i prugasta rđa.

Vrste hrđe pšenice

Pšenica može biti pogođena različitim vrstama rđe, koje se razlikuju po mjestu infekcije i specifičnostima gljivica koje uzrokuju bolest. Svaka vrsta ima svoje karakteristike i simptome, a mjere za kontrolu mogu varirati.

Hrđa stabljike (Puccinia graminis f. sp. tritici)

Siptomi hrđe stabljike na stabljici pšenice Foto: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1214935

Ovo je najopasnija vrsta pšenične hrđe, koja pogađa stabljike, peteljke listova. Infekcija narušava transport hranjivih materija unutar biljke, što vodi ka opštem slabljenju usjeva. Bolest često rezultira polijeganjem stabljika i velikim gubicima u prinosu. Prvi simptomi uključuju ovalne, crvenkasto-smeđe lezije, koje s vremenom prelaze u crne pustule s tamnim sporama.

Lisna hrđa (Puccinia triticina)-naslovna fotografija

Bolest listova pšenice koja smanjuje fotosintetsku aktivnost, što direktno djeluje na kvalitet zrna. Iako je kod osjetljivih sorti lisna hrđa možda manje štetna od hrđe stabljike, u uslovima povoljnim za razvoj, može smanjiti prinos za više od 20 %. Infekcija započinje pojavom malih žutih mrlja koje se razvijaju u narandžaste pustule. Kako bolest napreduje, mogu se razviti crne spore, stvarajući tipičnu mješavinu narančastih i crnih lezija.

Prugasta, crtičasta ili žuta hrđa (Puccinia striiformis)

Simptomi prugaste hrđe Foto: By Brauna55 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54714835

Prepoznaje se po simptomima u vidu žutih pruga na listovima. Ova vrsta hrđe najbolje se razvija kada je hladno i vlažno vrijeme. Prvi simptomi su pojava pruga na listovima, a kako bolest napreduje, lišće postaje smeđe i suho. Ova bolest može uzrokovati velike gubitke u prinosu i kvalitetu zrna ako nije pravovremeno kontrolisana.

Mogućnosti prevencije i kontrole

Kontrola pšeničnih hrđa zahtijeva integralnih pristup koji uključuje genetsku otpornost, primjenu plodoreda, tretiranje zaštitinim sredstvima i brigu o usjevu. Najvažnija preventivna mjera u borbi protiv hrđa je sjetva sorti pšenice koje su otporne na ove bolesti. Moderne sorte s genetskom otpornošću smanjuju rizik od infekcije i štite usjev od ozbiljnih gubitaka. Plodored, odnosno izmjena usjeva, smanjuje nakupljanje spora gljivica izazivača u zemljištu i smanjuje šanse za ponovnu infekciju. Ova mjera posebno je korisna u poljoprivrednim područjima gdje su uslovi povoljni za širenje hrđe.

Za razvoj bolesti potrebne su određene vrste biljaka domaćina, poput žutike. Uklanjanje ovih biljaka u okolini usjeva možemo značajno smanjiti rizik od zaraze. U ranim fazama biljke se mogu tretirati zaštitnim sredstvima. Pravilno doziranje i vrijeme primjene mogu značajno smanjiti širenje bolesti i zadržati visoke prinose. Redovni pregledi usjeva na terenu omogućavaju rano otkrivanje bolesti. U područjima gdje su klimatski uslovi povoljni za razvoj hrđe, praćenje i pravovremena intervencija mogu spriječiti širenje bolesti i značajno smanjiti gubitke.

Foto: Wikipedia

Comments are closed

Povezani članci