Tikvice su omiljeni i hranljivi dodatak mnogim jelima, a uz pravilnu njegu, mogu vam pružiti obilje plodova skoro do zime. Ako želite da vaše tikvice i dalje daju plodove u jesen, važno je znati kako ih pomladiti i održati u vrhunskom stanju. Ovaj kratki vodič će vam pomoći da produžite plodonošenje i postignete bogat urod.
Savjeti za održavanje i podmlađivanje tikvica
Iako tikvice nisu posebno zahtjevne, pravilna njega je ključna za dugotrajno i uspješno plodonošenje. Prvo, posvetite pažnju plodoredu i odaberite sorte i hibride koje su poznate po dugom plodonošenju. Važno je da ispoštujete razmak sadnje i izbjegavate pregustu sadnju, redovito zalijevati tikvice i obratiti pažnju na zdravlje biljaka. Uklanjanje starih i bolesnih listova također pomaže, kao i zaštita od bolesti. Redovna prihrana tokom perioda plodonošenja i malčiranje zemlje su dodatne mjere koje pomažu u održavanju zdravlja biljaka i produžavanju plodonošenja.
Kako se približava jesen, potrebno je posvetiti posebnu pažnju održavanju grma tikvica kako bi se produžilo plodonošenje. Redovno uklanjanje starih i oštećenih listova pomaže u sprečavanju bolesti i omogućava bolju ventilaciju. Također, osiguravanje dovoljno hranjivih tvari i zaštita od hladnoće doprinose dugotrajnom plodonošenju.
Zaštitite ih od hladnoće
Kada lišće tikvica počne žutjeti ili se ošteti, potrebno je pravovremeno uklanjanje kako bi se spriječilo širenje gljivičnih bolesti i truljenja. Uklanjanje starih i oštećenih listova može poboljšati ventilaciju i omogućiti bolji pristup oprašivačima. Ovo treba raditi oštrim makazama po toplom, sunčanom vremenu kako bi se rezovi brzo osušili.
Ako primijetite znakove bolesti na lišću, odstranite bolesne dijelove i tretirajte grmlje odgovarajućim preparatima. Nakon rezidbe, prihrana složenim đubrivima potiče daljnji rast i razvoj grma. Kada se temperature počnu snižavati, prekrivanje tikvica agroplatnima i folijama može pomoći u očuvanju toplote i ubrzavanju rasta plodova. Skratite vrhove glavnih stabljika kako biste usmjerili energiju biljke na plodove.
Comments are closed