Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Biljke

Kuda ide korijen povrća?

7. srpnja 2024.1 Minuta čitanja

Dubina oraničnog sloja zemljišta, njegova rahlost, struktura i nivo podzemne vode ključni su faktori koji utječu na razvoj korijena povrtnih kultura koje uzgajamo.

Na kojoj dubini razvijaju korijenje?

Različite vrste povrća razvijaju različite dubine korijenovog sustava. Zelena salata, matovilac, rukola, špinat, rotkvice, keleraba te crveni i bijeli luk prirodno razvijaju plitak korijen na dubini do 30 cm.

Paprika, paradajz, pasulj, grašak, bob, krastavac, mrkva, celer, peršun i poriluk svoje korijenje šire na dubini između 30 i 50 cm.

Kukuruz, pastrnak i šparoga razvijaju najdublje korijenje koje doseže dubinu do 1 metra, dok korijen tikve može prodrijeti i do 150 cm dubine.

Bilo da uzgajamo povrće u vrtu ili u posudama, važno je uzeti u obzir dubinu na kojoj se razvija korijen određene vrste povrća. Prilagodba odabira povrća karakteristikama našeg zemljišta i dubini oraničnog sloja ključna je za postizanje zdravog i obilnog uroda.

Comments are closed

Povezani članci