Shopping cart

Magazines cover a wide array subjects, including but not limited to fashion, lifestyle, health, politics, business, Entertainment, sports, science,

Slana jela

Lagana salata od mahuna i krompira

1. srpnja 2024.2 Minuta čitanja

Mahune su lako svarljive i dobre za rad crijeva, jer imaju manji sadržaj celuloze u odnosu na ostale mahunarke.

Nutritivno bogatstvo

Odlikuju se visokim sadržajem minerala, a zbog malog sadržaja ugljikohidrata preporučuju se i dijabetičarima. Sadržaj vlakana je izbalansiran što pomaže kod regulisanja probave i štiti sluzokožu crijeva. Njihovom konzumacijom snižavamo vrijednost holesterola u krvi. Bogate su vitaminom B6. Kod nas se najviše konzumiraju zelene, žute, ljubičaste i šarene (žute sa ljubičastim prugicama) mahune.

Imaju mali sadržaj kalorija i manji sadržaj proteina u odnosu na zrno, što ih čini odličnim kada želimo sačuvati određenu kilažu ili smršaviti. Veoma su zasitne.

Ne preporučuju se za ljude koji pade od kolitisa i drugih poremećaja želuca zbog visokog sadržaja vlakana.

Nakon čišćenja i pranja mogu se čuvati u frižideru dva do tri dana, najbolje u papirnatoj ili perforiranoj kesici. Zaleđene mogu biti i do jedne godine. Skuhane na pari sačuvaju najviše korisnih sastojaka, a koriste se u pripremi raznih salata.

Salata od mahuna i krompira

Lagano, ljetno jelo koje se brzo priprema. Može da se posluži kao salata, prilog, ali i glavno jelo. Potrebno vam je 400 g mahuna, 300 g krompira, jedan češanj bijelog luka, tri lista bosiljka, prstohvat soli i dvije kašike ulja, najbolje maslinovog.

Krompir operite, ogulite i kuhajte oko 25 minuta. Mahune očistite i skuhajte, ali nemojte prekuhati. Procijedite ih i ostavite da se ohlade. U jednu posudu dodajte ulje, sitno nasječene bijeli luk i bosiljak. Dobro izmiješajte.

Krompir isijecite na komade srednje veličine, da su približne dužine kao komadi mahuna. Dodajte smjesu ulja i začina i posolite, promiješajte. Salata može da se jede topla ili rashlađena u frižideru. Kako bi je obogatili dodajte tunjevinu, kuhana jaja i ukrasite pečenim, usitnjenim orasima ili komadima čeri paradajza.

Prijatno!

Comments are closed

Povezani članci